Rundveehouderij

Nieuws 2444 x bekeken 2 reacties

Zuivelexport VS daalt flink

De Verenigde Staten hebben afgelopen jaar fors minder zuivel geëxporteerd. Dat is vooral een gevolg van een sterk gestegen binnenlandse vraag.

Dat meldt het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra in zijn zuivelupdate. Van januari tot en met november 2015 daalde de Amerikaanse export met 9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de export van boter nam met 71% flink af. De export van weipoeder en kaas daalden met respectievelijk 19 en 15%.

Andere belangrijk exporterende regio's zagen hun exportvolume juist stijgen. Nieuw-Zeeland en Australië exporteerden in dezelfde periode respectievelijk 4% en 8% meer. De export van de EU lag van januari tot en met oktober 2015 6% hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

China importeert minder zuivel

Qua import voerde China afgelopen jaar 6% minder zuivel in. Wel was er in december sprake van een opvallende stijging van 46% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het ging hier echter vooral om houdbare melk, babyvoeding en weipoeder. Wat betreft het voor Nieuw-Zeeland met name belangrijke vollemelkpoeder laat China het nog steeds afweten.

Opvallend is de gestegen import van Latijns-Amerika. In de periode januari tot en met oktober lag de zuivelimport 12% hoger ten opzichte van dezelfde periode ene jaar eerder. Azië laat over dezelfde periode een stijging zien van 8%. Het Midden-Oosten en Afrika importeerden 1% meer zuivel.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Gaat het over tonnen of euro's?

  • el

    $ misschien?

Of registreer je om te kunnen reageren.