Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Vrebamel failliet

Het (voormalige) zuivelbedrijf Vrebamel van de familie Van Bakel in Vredepeel is failliet. Het faillissement is op 4 februari in hoger beroep uitgesproken door de rechtbank Limburg, zo blijkt uit het insolventieregister.

Vrebamel is staat sinds najaar 2009 niet meer geregistreerd als erkende koper van melk.

Verschuldigde superheffing

Het ministerie van Economische Zaken had het faillissement aangevraagd. Het heeft een forse vordering (€6 miljoen) op het bedrijf vanwege verschuldigde superheffing. Vrebamel betwist de hoogte van de vordering en betwist ook of het ministerie wel in de juiste hoedanigheid het faillissement heeft aangevraagd. Het bedrijf is sinds begin deze week failliet verklaard. De website Boerenbusiness meldt op gezag van curator Marcus Gerrits dat het bedrijf in zich niet neerlegt bij het faillissement.

Vrebamel probeerde 10 jaar geleden zo veel mogelijk melk tegen de beste prijs af te zetten in de markt. Vertrekpunt daarbij was de melkplas van het eigen, grote melkveebedrijf van de familie Van Bakel in Vredepeel, maar later kochten en verkochten ze ook de melk van collega-veehouders in Nederland en België. Vrebamel heeft in 2008 de handelsactiviteiten in boerderijmelk overgedaan aan Steegro.

Bontrup: Vreba Melkvee loopt geen risico

Vrebamel is een van de bedrijven van de familie Van Bakel. Een van de andere bedrijven is Vreba Melkvee in Vredepeel, het grootste melkveebedrijf van Nederland. De Limburgse investeerder Franz Bontrup is sinds 2011 mede-eigenaar van Vreba Melkvee. Hij investeerde minstens €4 miljoen in Vreba Melkvee.

Bontrup toont zich in een eerste reactie verrast door het nieuws over het faillissement van Vrebamel en benadrukt dat het melkveebedrijf in Vredepeel wel alle superheffing heeft betaald. "Sinds ik erbij betrokken ben, heeft Vreba Melkvee al minstens €5 miljoen aan superheffing betaald." In de ogen van Bontrup is dat te veel en moet hij eigenlijk nog €1 miljoen terugkrijgen.

Bontrup denkt echter niet dat de claim van €6 miljoen van het ministerie van Economische Zaken gevolgen zal hebben voor het melkveebedrijf in Vredepeel. Vrebamel is volgens Bontrup losgekoppeld van Vreba Melkvee. "Wij lopen geen enkel risico."

Van Bakel wil nieuwe start in Brazilië

Vrebamel is niet het eerste bedrijf van de familie Van Bakel dat failliet gaat. Eerder was dat al het geval met Van Bakel Onroerend Goed, van Willy van Bakel. Deze handelde in grond in melkquota, onder andere van melkveehouders die naar de Verenigde Staten emigreerden via het emigratiebemiddelingskantoor van Willy van Bakel. Van deze activiteiten is niets meer over. Volgens Willy van Bakel is hij in de VS in problemen gekomen door de zuivel- en bankencrisis. Diverse melkveehouders beschuldigen hem echter van oplichting. Willy van Bakel probeert een nieuwe start te maken in Brazilië.

Laatste reacties

 • WEEGHEL

  Er zullen er de komende tijd nog wel meer volgen.

 • geen boer

  amai, dik een miljoen euri's per jaar aan superheffing betaald sinds 2011? Pak 'm beet 4 miljoen liter gemiddeld per jaar er over gemolken? Zo ongeveer de helft van de totale leveranties? Volgens mij heeft iemand daar z'n calculator kapot, of kapot gehad in het verleden...
  OT: melkleveranciers waarvan Vrebamel in het verleden 'verzuimd' heeft superheffing te innen, kunnen dus aanstonds een vervelende brief van de curator verwachten?

 • drevanhelmond1

  Vet melker betaald 20 cent per liter superheffing

 • landboer

  geen boer :Vreba melkvee moest (bijna) alle melkquotum leasen omdat ze dat verkocht hadden,dat was de laatste jaren net zo duur als superheffing betalen dus vandaar.
  Opmerkelijke is dat er dus meer superheffing betaald is dan de investering van Bontrup ,als het allemaal waar is tenminste
  De leveranciers van Vrebamel zullen vermoedelijk wel betaald hebben.

 • Zuperboer

  Arme Willy hoe moet hij dat toch gaan betalen? Misschien een crowdfundingsactie; Help Willy de Braziliaanse winter door!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.