Rundveehouderij

Nieuws 1231 x bekeken

Vlaams vee vooral last van pinkengriep

Het Boviene respiratoir syncytieel virus (BRSV)-virusm ofwel pinkengriep is het meest voorkomende virus onder runderen in Vlaanderen. Dit blijkt uit het Veepeilerproject Griepbarometer.

Van alle uitbraken van rundergriep werd 41,7% veroorzaakt door BRSV. Opvallend is dat ook het boviene coronavirus, vooral bekend als diarreeverwekker, een grotere rol speelt bij ademhalingsproblemen dan gedacht. Dit virus bleek aanwezig in longstalen bij 33,3% van de uitbraken. Daarnaast is het verrassend dat de kiem Histophilus somni met 41,7% vier keer vaker wordt aangetroffen dan verwacht. Ook Mycoplasma bovis komt met 37,5% vaker voor.

Uiteindelijke doelen Griepbarometer

De Griepbarometer is in december in het leven geroepen om griepverwekkers te monitoren en een systematische aanpak van deze problematiek te promoten. Uiteindelijke doelen zijn betere preventie, zoals vaccinatie en het bevorderen van rationelere inzet van antibiotica.

Sinds de start van het project in december zijn er van 40 bedrijven monsters onderzocht. De eerste resultaten wezen op een eerste grieppiek begin december. De daaropvolgende weken bleef de situatie vrij stabiel. Begin februari werd opnieuw een hoger aantal uitbraken gerapporteerd. Dit keer was het vooral BRSV en de bacterie Mannheimia haemolytica.

Of registreer je om te kunnen reageren.