Rundveehouderij

Nieuws

Tyson verkoopt minder, verdient meer

Tyson Foods heeft het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar minder vlees verkocht, maar wel tegen een betere marge. De nettowinst nam 33% toe tot $461 miljoen (€414 miljoen).

Het bedrijf profiteert van een aantrekkende vraag naar vlees, lagere prijzen voor kippen, varkens en runderen en fors gedaalde veevoerkosten.

Topman Donnie Smith spreekt van een 'erg sterke start' van het boekjaar en verwacht een recordjaar. In het eerste kwartaal realiseerde Tyson volgens hem 'recordinkomsten, record hoge operationele winst, recordmarges en een record hoge kasstroom'. De omzet daalde wel ruim 15% tot omgerekend €8,2 miljard.

Vlees steeds goedkoper verkocht

De omzet is vooral gedaald, omdat prijzen voor varkensvlees en rundvlees respectievelijk 14,4% en 19,5% zijn gedaald. De prijs voor kip daalde met een kleine 5% het minst. Het totale verkochte volume daalde gemiddeld 6%, waarbij bij kip opnieuw de kleinste daling was te zien. Exclusief de verkoop van een onderdeel dat zeugen inkocht, Heinold Hog Markets, was het verkoopvolume van de varkensdivisie toegenomen.

In 2016 zal de druk op de vleesprijs volgens Smith aanhouden. De prijsdruk is met name op de thuismarkt hoog. De productie van rundvlees, kip, varkensvlees en kalkoen zal 2% tot 3% toenemen. De omzetverwachting wordt daarom met omgerekend €3,6 miljard verlaagd.

Marges ondersteund door goedkoop graan

Marges blijven daarentegen op peil. Het kipsegment van Tyson is goeddeels verticaal geïntegreerd, wat betekent dat voerkosten van groot belang zijn. De prijzen van graan en soja zijn gedaald tot het laagste niveau in jaren, waardoor de voerprijzen ook zijn gekelderd. Tyson denkt hierdoor op jaarbasis in 2016 zo'n €180 miljoen te kunnen besparen.

De kipdivisie van Tyson was in het eerste kwartaal goed voor €3,9 miljard omzet en een operationele winst van €321 miljoen. Met een operationele winst wordt een winst voor rente en belastingen bedoeld. De rundvleesdivisie (omzet: €3,2 miljard) realiseerde een veel lagere operationele winst van €64 miljoen, maar het is een grote verbetering: vorig jaar was de divisie nog verliesgevend.

De varkensvleesdivisie (omzet: €1 miljard) realiseerde een operationele winst van €142 miljoen, wat neerkomt op een marge van 8%.

Of registreer je om te kunnen reageren.