Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Tweede Kamer wil plan voor kalf bij koe

De Tweede Kamer vindt dat de regering binnen een half jaar met een plan van aanpak voor de melkveebedrijven moet komen, om kalveren na de geboorte een bepaalde tijd bij de koe te laten.

Een Kamermeerderheid steunde een motie hiertoe, van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). De motie werd gesteund door PvdD, SP, GroenLinks, PvdA, D66, 50PLUS, PVV, Groep Kuzu/Öztürk en het lid Klein. Vorige week haalde de motie van SP-Kamerlid Henk van Gerven nipt geen meerderheid.

D66 steunde het voorstel van Thieme wel, waardoor er nu een meerderheid is. SP, de PvdD, de PvdA, GroenLinks, 50PLUS, de Groep Kuzu/Öztürk, de Groep Bontes/Van Klaveren en de PVV.

Van Dam ontraadt motie

“De landbouw zou natuurlijke processen moeten respecteren, ook in het geval van de melkveehouderij. Het welzijn van dieren zal moeten prevaleren boven marginale inkomensvoordelen van de industrie”, vindt Thieme.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) ontraadde de motie. Hij wil eerst het onderzoek afwachten van het Louis Bolk Instituut, naar een paar veehouders die de kalveren al wat langere tijd bij de moederkoe laten.

Beheer
WP Admin