Rundveehouderij

Nieuws 61 reacties

Tweede Kamer wil plan voor kalf bij koe

De Tweede Kamer vindt dat de regering binnen een half jaar met een plan van aanpak voor de melkveebedrijven moet komen, om kalveren na de geboorte een bepaalde tijd bij de koe te laten.

Een Kamermeerderheid steunde een motie hiertoe, van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). De motie werd gesteund door PvdD, SP, GroenLinks, PvdA, D66, 50PLUS, PVV, Groep Kuzu/Öztürk en het lid Klein. Vorige week haalde de motie van SP-Kamerlid Henk van Gerven nipt geen meerderheid.

D66 steunde het voorstel van Thieme wel, waardoor er nu een meerderheid is. SP, de PvdD, de PvdA, GroenLinks, 50PLUS, de Groep Kuzu/Öztürk, de Groep Bontes/Van Klaveren en de PVV.

Van Dam ontraadt motie

"De landbouw zou natuurlijke processen moeten respecteren, ook in het geval van de melkveehouderij. Het welzijn van dieren zal moeten prevaleren boven marginale inkomensvoordelen van de industrie", vindt Thieme.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) ontraadde de motie. Hij wil eerst het onderzoek afwachten van het Louis Bolk Instituut, naar een paar veehouders die de kalveren al wat langere tijd bij de moederkoe laten.

Laatste reacties

 • Hr19

  Nou mensen, lang leve de PVV

 • Jan-Zonderland

  Je vraagt je steeds weer af of die lui niks beters te doen hebben. Het hele land is in rep en roer over alle gelukzoekers en de 2e slaapkamer neuzelt over kalf bij de koe.

 • Fredrika

  Een kalf bij de koe klinkt mooi. Maar ze hechten ook aan elkaar en het is heel erg triest om te zien hoelang een koe naar haar kalf roept als deze een poosje bij elkaar hebben gelopen en in paniek kan raken. Heel akelig. Dan kies ik er als boer toch liever voor om het kalfje meteen bij haar weg te halen, puur ter bescherming van de koe. Martijn van Dam en Marianne Thieme, ga alsjeblieft een nachtje slapen bij een koe die het kalf bij zich heeft gehad, dan weet je beter. Ik besef heel goed dat het beter klinkt, langer bij elkaar houden, maar dat is in dit geval echt veel slechter, helaas.

 • deB.


  Het volgende punt op de agenda!!! Hoe gek en onwerkbaar willen we het hebben in dit land?

  Wordt tijd dat we met z'n allen is op de strepen gaan staan, het moet niet gekker worden

 • hookwood

  Het moet idd niet gekker worden. Maar Thieme stopt pas als de laatste boer het licht uit doet....

 • jhp

  Wat zit daar in Den Haag toch een ongelovelijk dom volk.

 • Sjakkie

  Van Thieme zijn we het wel gewend, maar die andere partijen laten zich mee zuigen. Ze denken hier mee te scoren bij hun kiezers.
  Belooft veel voor de toekomst!!!!

 • kleine boer

  En hoe zouden ze dat gaan controleren?

 • Peltjes

  Helemaal eens met Fredrika. Ik heb vroeger stage gelopen bij een boer die de kalveren een week bij de koe liet. Na het weghalen van de kalveren, werd je bijkans gek van het geloei van deze koeien. Extra werk met de koe om die van strohok naar melkstal brengen en weer terug, plus nog eens de stres bij boer en koe.
  Wat een stelletje incompetente wereldverbeteraars. Kennen maar één gelijk, en dat is hun gelijk.

 • farmerbn

  Met een microfoontje. Mijn buurman heeft zoogkoeien en als hij de kalveren speent dan roepen ze elkaar ongeveer één week. Beide dieren zijn hees op het einde. Tegenwoordig zet hij de kalveren een viertal kilometer verder op zijn tweede boerderij maar als de wind goed staat horen ze elkaar nog. Het gaat door merg en been en de hele buurt heeft er last van. Volgens mij mag het niet eens van de hinderwetvergunning om zoveel lawaai te maken in de avond en nacht.

 • vandenbrand

  juist fredrika, in vroeger tijden hadden we wel 5 /6 kalveren een week lang bij de koe in de wei, (een prachtig gezicht). maar na verbreken van de relatie, waren de kaveren en de koeien een week overstuur.ze lieten de melk niet schieten, kaveren en de koeien waren dag en nacht aan het brallen. met kinderen de koeien halen ging niet altijd(de kinderen werden aangevallen). koeien binnendrijven ging veel moeilijker kaveren liepen alle kanten op, en de koeien erachteraan. en er verdronk er wel eens een in een sloot. snap niet dat de politiek met deze zaken zich bemoeit. de boer weet heel goed ,door ervaring wat hij wel of niet moet doen voor zijn vee.

 • vogel

  Eigenlijk is er helemaal niks mis mee om een kalf wat langer bij de koe te laten laten lopen.
  Ik laat als het mogelijk is momenteel een BB kalf ook in de stal rondlopen. Nadeel is zeker 1 a 2 dagen loeien. Maar het moet ook praktisch kunnen m.b.t. de stal indeling.
  Voordeel is wel dat je ze niet hoeft te voeren en ze groeien goed en weinig trammelant met kalf.
  De vraag is of Den Haag zich zo langzamerhand niet te veel met van alles en nog wat gaat bemoeien.
  Het kalf terug naar de koe en de kinderen zo snel mogelijk naar de opvang. We drijven een heel boel beetjes door in Nederland.Een kalf 1 dag te laat afmelden en je hebt een papier in huis en er wordt ergens een verdachte opgepakt zonder vaste woon of verblijf plaats. En zo kun je nog wel even doorgaan. Wordt eens wakker daar in de 2e slaapkamer van Jan-Zonderland

 • vandenbrand

  zo het niet beter zijn dat de politiek met een motie, die regelt dat werkende vrouwen hun kinderen kunnen laten zogen onder werktijd en dat de kinderen hun moeder kunnen zien en aanraken op alle momenten onder werktijd.. lijkt me een beter idee.

 • alco1

  We hebben een democratie, daar moeten we trots en zuinig op zijn. Maar bij sommige onderwerpen zou het beter zijn dat alleen mensen met kennis van zaken mee konden beslissen.

 • a van Gerwen

  nog even en we moeten toestemming vragen om een koe uberhaupt te mogen melken.

 • Dutchdairy

  Het wordt zo langzamerhand tijd voor Franse praktijken, actie voeren en in de fik steken dat hele den haag, tijd dat er weer eens naar de boeren geluisterd wordt, die het vreten op tafel zetten. Wat een waardeloze ideeën worden hier bedacht!

 • lache

  Direct regelen: het ei bij de kip

 • WGeverink

  Het is schitterend dat mensen die zich inzetten voor de koetjes en de kalfjes sochtens eerst hun kroost naar het kinderdagverblijf brengen en savonds na de vergadering over de koetjes en kalfjes hun kroost soms vergeten op te halen bij het kinderdagverblijf...

 • mtseshuis

  Wie gaat dit aanpakken, dit is je reinste dierenkwelling!(zware dierenmishandeling!!) en gevaar voor diergezondheid, weg alle preventie voor para-salmonella etc. Controleert Thieme of het kalf ook drinkt bij de moeder?
  Foei wat fout!

 • deB.


  Thieme moet eerst maar is haar eigen kind bij zich houden...!

  Die wordt hele dagen gedumpt

 • mtsvanaaken

  Het is misschien een idee om dat geluid van een koe die een kalf mist na een paar dagen op te nemen en effe bij Thieme voor de deur met een goede luidspreker even laten horen wat er gebeurd op stal. Ik kan veel hebben, maar ga me niet vanuit een villa onpraktische zaken opleggen onder het mom van dat dat de natuur is. Van nature lopen er geen 7 miljard mensen op de aarde, maar hooguit 1,5.

 • Zuperboer

  Thieme en de zevende dag adventisten misbruiken de democratie om stapsgewijs hun doel te halen: Totale afschaffing van domesticatie (dierhouderij) om te beginnen in NL. Men volgt daarbij de weg van de ontmoediging en krijgt hulp van een hele rij onwetenden. Als je het lijstje voorstemmers ziet inclusief de vazallen van Erdogan dan voel je je als veehouder knap eenzaam. Ik denk dat geen van de voorstemmers ooit een volle dag op een veehouderijbedrijf heeft meegelopen. NL gaat aan de weelde kapot. Als dit zo doorgaat stappen er de komende 10 jaar heel veel goed opgeleide (melk-) veehouders op om elders hun kennis en kunde aan te gaan wenden. NL wordt een verzorgingsstaat voor het midden Oosten en de harde werkers krijgen een trap na. Helaas zal dit niet tot in eeuwigheid werken. De wal keert het schip.

 • oorspronkelijk

  jammer dat ons weerwoord te vaak onwil uitstraalt Waardoor de bestuurders onwil en niet werkbaar door elkaar halen.Noodzaak is het wederzijds vertrouwen op te
  bouwen , zodat niet met allerlei handicaps alsnog wordt geprobeerd vat op de sector te krijgen.Ik hoop dat de sector bij machte is een gezamenlijk belang te formuleren waarin blijkt dat we maatschappelijke verantwoording durven tenemen

 • Peltjes

  Helemaal geen gek idee mtsvanaaken. Zou ook in de tweede kamer kunnen, niet zozeer uit protest, maar om ze daar kennis te laten maken met de gevolgen van hun ondoordachte motie. Zouden de standsorganisaties eigenlijk op moeten pakken.

 • WytzeN

  helemaal mooi om te lezen, al deze schrikreacties over het houden van de kalveren bij de koe. Ken ook een flink aantal veehouders die dat al jaren doet, nee inderdaad, niet een week of zo, maar 3-4 maanden. Dan spenen, afwennen van drinken dus, maar ze blijven contact houden met de moeder. Zo bouwen boeren aan zogenaamde familiekuddes, waar jong en oud bijelkaar loopt. Daar gaat het dus om. Een kalf na een week bij de koe weghalen is idd niet leuk, dan beter er helemaal niet bij. Alles of niks dus.

 • alco1

  Wytze. Ken jij het verschil tussen een vleesveebedrijf en een melkveebedrijf??

 • el

  De meeste koeien zijn het kalf binnen 24 na separatie vergeten,maar enkelen houden het loeien dagen aan een stuk vol!

 • DJ-D

  Ze zijn allang blij dat er weer eens een motie door is gekomen. Veel te veel partijen met idioten en zwakzinnigen. Maar kun je nagaan hoeveel moties er wel niet door komen, waar wij geen kennis van hebben en die belachelijk zijn.

 • daan1908

  Hoe ver kunnen we nog zinken in dit land met dit Parlement .

 • Mfb

  De onwetendheid ten top....
  Schoenmaker (=2e kamer) blijf bij je leest...

 • veldzicht

  Onbegrijpelijk dat er nog 1 jongere is die in dit zieke land nog boer wil worden,als ik nog jong was zat ik allang in het buitenland.Je wordt toch kotsmisselijk van dat stelletje
  druiloren in die 2e kamer, brrrr.

 • Klaasvaak

  Tijd voor een kiesdrempel in Nederland van minimaal 5 zetels.

  De hoofdzaken en bijzaken worden in Den Haag niet meer gescheiden.
  Iedereen met een 'ideaal' kan een politieke partij oprichten en overal over mee praten. Kost veel te veel geld.

  Als geenpeil.nl een referendum over Oekraine op de agenda krijgt. Moet agrarisch Nederland dat toch ook lukken voor een kiesdrempel?

  Te zot voor worden....

 • landboer

  WytzeN, een buurman van mij houdt zoogkoeien en speent de kalveren dus na 4 of 5 mnd ,weet ik niet precies ,maar ik weet wel dat de hele buurt, inclusief ikzelf, hier deze zomer 2 nachten wakker heeft gelegen omdat hij de kalveren er bij weg had gehaald! Dat ga ik dus echt nooit doen!

 • farmerbn

  Precies 'landboer'. Gewoon niet doen. Boeren hebben ook recht op staken. We kunnen deze staking makkelijk jaren volhouden :)

 • kleine boer

  Precies denk dat dit met zijn alle niet zo moeilijk is om het NIET te doen. Geen discussie nee gewoon niet aan beginnen. Als het door bijna alle melkveehouders geweigerd word zal het toch lastig worden en sowieso hoe is het te controleren?

 • mtsvanaaken

  WytzeN, ik ken ook een bedrijf dat de een na het andere mastitisgeval kreeg door de kalveren tussen de koeien te laten. De koeien laten dan in de melkstal de melk niet meer goed schieten en komen dus niet meer goed leeg. Kwestie van tijd voordat FC de melk niet meer op komt halen door kwaliteitsproblemen. Een stief-moeder koe heb ik ook geprobeerd. Dat gaat 1 kalf goed en als je daarna er een ander bijzet of omruilt maakt de koe dat andere kalf zowat af als je het niet weghaald. Het krijgt in iedergeval niet te drinken. Bezint eer ge begint.

 • geen boer

  Jammer om te zien dat de landbouwkolom zo enorm aan invloed heeft ingeboet. Dat er pressiegroepen zijn met malle wens-gedachten in onvermijdelijk in een democratie. Zorgelijk is dat nu ook mainstream partijen als PvdA en D66 zich laten verleiden tot zulke onprofessionele standpunten.
  Beloofd niet veel goeds.

 • Miriam van Bree

  Er zijn veel positieve ervaringen met neusflappen bij kalveren. Daarmee kun je ze eerst spenen zonder ze direct van de koe te scheiden. Het scheiden, een tijdje na het spenen, verloopt daardoor veel soepeler en stresslozer. Zie <>

 • Bennie Stevelink

  Iedere boer of boerin die het beste voor heeft met hun kinderen dringt er bij hun op aan wat anders te gaan doen dan boer worden. In ieder geval geen boer worden in Nederland. Enerzijds moet je concurreren op de wereldmarkt, anderzijds moet je werken zoals op een kinderboerderij tot vermaak van de stedeling.

  De hypocrisie druipt er bij de politiek vanaf. Het argument voor het kalf bij de koe is dat "natuurlijke processen gerespecteerd moeten worden". Die "natuurlijke processen" gelden die alleen voor dieren of ook voor mensen? Dezelfde partijen, met D66 voorop, die voor deze motie hebben gestemd vinden dat kinderen al op twee jarige leeftijd naar het kinderdagverblijf moeten. Dit terwijl het een natuurlijk proces is dat kinderen de eerste zes jaar permanent bij hun moeder zijn. Marianne Thieme laat in strijd met de natuurlijke behoefte van haar kind het kind alleen en toont zich vervolgens bezorgt om de kalveren. Ik heb de indruk dat deze politici en hun achterban de boeren willen dwingen als compensatie voor wat zij aan hun eigen kinderen onthouden.

 • wienbemelmans

  Laat die Thieme toch lullen tot ze een ons weegt,laat je niet gek maken want de boer moet zien dat hij voor zich zelf
  geld verdiend,maar dat lukt nooit met die idioten in Den Haag ze zijn er als de kippen bij om je te bestelen (belasting) je eigen plan trekken en je niet laten plukken
  want alle geld wordt in Den Haag verbrast aan vluchtelingen
  en onzinnige regels. ze weten dat de boer toch braaf door gaat met hard werken en betalen.we moeten met ze,n allen naar Den Haag de zaak daar regelen.

 • polsbroek

  Kalf moet bij de koe blijven maar bij de mens zijn ze voor abortus ,de onbenullen

 • melkveehouder .

  " Eén gek kan meer beweren dan tien wijzen kunnen weerleggen" Jammer dat het de Tweede Kamer kennelijk aan landbouwkundige wijsheid ontbreekt. Thieme maakt daar handig misbruik van. Ik had meer wijsheid verwacht van de andere partijen, en zeker van Dion Graus van de PVV die normaliter een hoge pet op heeft van de landbouw.

 • boerke brabant

  ooit een kalf van een aantal maanden bij de moederkoe zien drinken ? is bijna dierenmishandeling...

 • st.boerengroep1

  Het werd tijd dat deze motie geaccepteerd werd. De scheiding van koe en kalf schaadt het welzijn van de dieren enorm. De koe is genetisch geprogrammeerd om moeder te zijn, na de geboorte zijn al haar hormonen gericht op zorg van het kalf. Ook voor het kalf is het zeer bevorderlijk voor haar of zijn ontwikkeling. Ze krijgen meteen een goede start: het likken droogt te vacht, stimuleert doorbloeding, biest opname, en ook sociale vaardigheden verbeteren. Het is belachelijk dat de economie altijd boven dierenwelzijn komt. Eindelijk gaan we met zijn allen verder kijken hoe we beter in de behoeften van zowel koe en kalf kunnen voorzien. Een koe is meer dan alleen een melkmachine...!

 • landboer

  st.boerengroep1 deze motie is door een stelletje dwazen geaccepteerd maar zal nooit uitgevoerd worden!! Dit heeft niets met economie te maken maar inderdaad met welzijn lees mijn reactie hierboven.

 • Bennie Stevelink

  @st.boerengroep1, wat is jou mening over kinderen die al op zeer jonge leeftijd naar een kindercrèche gaan en daardoor de hele dag hun moeder moeten missen? Dit omdat moeder haar carrière belangrijker vindt dan aanwezig zijn voor haar kind. Vind je het niet belachelijk dat economie altijd voor kinderwelzijn gaat?

 • farmerbn

  Eén maand levensduur voor een kalf is ongeveer gelijk met één jaar voor een kind. Dus een kalf twee maanden verplicht bij haar moeder is gelijk aan geen werk voor de moeder voor twee jaar. Laat de tweede kamer hier maar voor kiezen.

 • veldzicht

  Het is zeker de bedoeling dat de stierkalveren ook een tijd bij de koe blijven? hoe lang ?paar weken paar maanden?
  zal een mooi zooitje worden in die stallen zeker als ze ook nog eens mee komen de melkstal in !.

 • John*

  zo voelt de gemiddelde varkensboer zich dus ook. onwerkbare regelgeving. Ik zou gewoon in het plan zetten dat het gewoon niet gaat gebeuren en dat ze het maar lekker uitzoeken in den haag. En als ze t wel voor elkaar willen krijgen dat ze het dan maar in europa moeten proberen. Gelijk speelveld!

 • John*

  een opfokstal voor na 4 weken gespeende kalveren langs de tweede kamer als proef :-) dat past ook wel in t pva.

 • veldzicht

  @Jonh,Dat krijg je er van als een stel onbenullen veel te veel te vertellen krijgen.
  Wat ik niet begrijp ,die Jaap Korteweg ,man van M.Thieme en biologisch akkerbouwer die zal toch wel wat van veehouderij af weten dat die nooit eens zegt mens waar ben je nou mee bezig,als ik Jaap was ,was ik al 10x op de vlucht geslagen en had dat spook nooit meer willen zien.

 • DJ-D

  Natuurlijke processen respecteren...
  Dat zegt iemand die voorstander is van het lijden van dieren in de oostvaardersplassen en ook niets tegen het houden van huisdieren heeft in een flatje.

 • Bennie Stevelink

  @DJ-D, in de Oostvaarderplassen is geen sprake van een natuurlijke situatie. Er is een kunstmatige door de mens gecreëerde situatie. Iedereen begrijpt dat behalve de linkse helft in de Tweede Kamer.

 • cornelis 22

  Op deze manier gaan we naar een maatschappij waarin het parlement niet meer serieus genomen kan worden , een nep-parlement dus.

 • DJ-D

  Juist Mozes dat bedoel ik. Nee als ze zo voor dier welzijn zijn, heeft de pvdd macht genoeg om die misstanden daarzo aan te pakken. Maar nee het gaat hun om de concurrenten van "de vegetarische slager" te verzwakken. ( tieme haar vent) Vies spelletje wordt er gespeeld. Onrechtmatige belangen verstrengeling!

 • wienbemelmans

  ze snappen het verschil niet tussen vleesvee en melkvee
  ik heb blonde,s daar blijven de kalfjes 4 weken tot 6weken
  onder de koe, doe ze dan maareens spenen maar daar
  hebben die onbenullen geen verstand van.

 • veurinkh

  Werkelijk in vraag me af of de tweede kamerleden die hier voor zijn wel weten waar ze overpraten ,grote schuren zijn ze al niet voor,maar hoe moet dat dan als er meer stro hokken komen om de kalveren bij de koe te houden,ik ga er vanuit dat ze niet bedoelen dat ze maar tussen de koeien moeten blijven lopen.

 • boelenham

  Partij tegen de boeren ,over de rug van de het kalf

 • agratax(1)

  De moderne moeder denkt niet aan zogen van haar baby. Nee hier moet vanaf minuut 1 de fles met poedermelk in de baby. Denk aan het figuur van de moeder en haar nachtrust. Deze laatste moet papa voor zijn rekening nemen, kan mooi met de fles. Dat het kalf beter af is met een schoon hok en de koe minder of geen stress heeft bij direct spenen in plaats van na enkele weken en op termijn de volgend motie enkele maanden tot een jaar koe en kalf samen in de weide. Laat Den Haag zich eens gaan bemoeien met problemen die er echt toe doen en die echt een uitdaging zijn en waar onze toekomst meer vanaf hangt dan van een zogende koe.

 • farmerbn

  Baby-melkpoeder ook verbieden.

Laad alle reacties (57)

Of registreer je om te kunnen reageren.