Veetransport bij grensovergang naar Turkije. Foto: Eyes on Animals RundveeNieuws

‘Stop met vee-export naar Turkije’

Er is veel mis met de export van vee uit de Europese Unie naar Turkije. Dat meldt Eyes on Animals in een groot artikel in dagblad Trouw. Het zou volgens de dierwelzijnsorganisatie beter zijn te stoppen met dit soort transporten.

Afgelopen zomer controleerde de organisatie 86 veewagens aan de grens bij het Turkse Kapikule. Alle wagens, waarvan 2 met een Nederlands kenteken, vervoerden drachtig vee of meststieren. Volgens de organisatie overtraden bijna alle chauffeurs de Europese transportrichtlijnen. De overtredingen varieerden van te veel dieren in een trailer tot uitputting en dode dieren. De meeste overtredingen werden gezien bij trucks uit Polen, Bulgarije en Roemenië.

Lange wachttijden

Eyes on Animals volgt de veetransporten naar Turkije al sinds 2010. Volgens de organisatie is er in de tussentijd weinig veranderd, al zouden de chauffeurs daar niet veel aan kunnen doen. Zij worden geconfronteerd met lange wachttijden en gebrekkige infrastructuur. Eyes on Animals heeft zowel in Turkije als in de EU aan de bel getrokken. Turkije zou hebben laten weten dat de import gebeurt volgens de Turkse en Europese wet. Brussel zou van de problemen op de hoogte zijn, maar voor handhaving van de regels wijzen naar de individuele lidstaten. Om transporteurs zo goed mogelijk te begeleiden biedt Eyes on Animals trainingen aan bedrijven over hoe zij het beste dieren kunnen behandelen.

Beheer
WP Admin