Rundveehouderij

Nieuws 2622 x bekeken 3 reacties

Niet ieder jaar kalf voor hoogproductieve koe

Duitse onderzoekers stellen in het diergeneeskundig tijdschrift 'Der Praktische Tierartz' dat een koe met een 305 dagen-productie van meer dan 9.000 kg niet ieder jaar een kalf hoeft te krijgen, dit uit zowel economisch als fysiologisch oogpunt.

Een langere tussenkalftijd heeft een positief effect op de gezondheid en daardoor de levensduur. Een koe met een jaarproductie van 10.000 kg en hoger is volgens de onderzoekers beter af met een tussenkalftijd van 400 tot 430 dagen. Ook uit economisch oogpunt is een langere tussenkalftijd interessant. De melkopbrengst zal bij een langere tussenkalftijd niet teruglopen. De onderzoekers stellen dat de productie juist stijgt als koeien ouder worden.

Laatste reacties

  • kleine boer

    Oud nieuws voor degene die niet te veel naar de boeken kijken maar de praktijk. Een koe ook veel en veel makkelijker droog met een wat langere tussenkalftijd en hogere gehaltes in de melk en minder inseminaties per koe.

  • farmerbn

    Er zijn veel (betaalde) wijsneuzen die de boer verkeerd geadviseerd hebben. Hetzelfde voor die lieden die steeds zeggen dat de koe de goedkoopste grasmaaier enz is.

  • jven281

    Bij de melkgeiten doen we al lang aan het zgn "duurmelken" Dit is wellicht de 6e reden dat de melkprijs nu al enkele jaren op een hoog niveau ligt. Het is simpelweg niet gemakkelijk om snel veel starters te krijgen doordat de lammeren schaars zijn. Op ons bedrijf momenteel 20% van de geiten die een 2e of 3e lactatie maken, 80% is dus nog met de 1e bezig maar gemiddeld wel van 900 dagen lang. Om ze daarna nog opnieuw af te laten lammeren moet je wel goed op de conditie letten. Er is wel een groot verschil met koeien; zeker buiten het bronstseizoen worden ze niet iedere 3 weken rits. (= tochtig) Daardoor heb je wel minder onrust op stal dan bij koeien. Maar als koeien nog in hun negatieve energiebalans zitten kan je daar ook mooi gebruik van maken en het sperma in 't vat laten zitten, toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.