Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

NVWA blokkeert vlees Van Hattem nog altijd

Curator Cees Klomp is na bijna anderhalf jaar nog altijd bezig een voorraad vlees van het failliete Van Hattem uit de blokkade van de NVWA los te krijgen.

Dit meldt hij in het jongste verslag over het faillissement van Van Hattem Groep en Van Hattem Vlees. Klomp schrijft dat hij zich beraadt over te nemen vervolgstappen. Tezamen met een crediteurenportefeuille van ruim €900.000 behoort dit vlees (800 ton) tot de belangrijkste bezittingen uit het inventaris van de failliete slachterij.

Deutsche Bank stelt dat het beschikt over pandrecht op de vorderingen, voorraden en dergelijke. Of dit daadwerkelijk hard kan worden gemaakt, moet nog duidelijk worden. De overheid heeft zich gemeld als preferente crediteur (fiscus, UWV). daarnaast hebben zich in totaal 131 concurrente crediteuren gemeld met een gezamenlijke claim van €2,2 miljoen.

Faillissement na inval

Slachterij Van Hattem ging failliet na een inval in het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in januari 2014. Hierop volgde eerst een stillegging, daarna een faillissement. De NVWA stelde dat paardenvlees was verwerkt in rundvlees dat Van Hattem verkocht en distribueerde. De NVWA heeft deze claim achteraf nooit duidelijk bevestigd. Wel had Van Hattem moeite alle vleesstromen administratief duidelijk te scheiden en te verantwoorden.

De slachterij is de stillegging, slachtverbod en het gedwongen terughalen van grote partijen vlees niet meer te boven gekomen.

Op het terrein van Van Hattem Vlees in Dodewaard is nu de Dutch Meat Company actief, die zich ook bezig houdt met de slacht van runderen.

Laatste reacties

 • B den Besten

  ''De NVWA stelde dat paardenvlees was verwerkt in rundvlees dat Van Hattem verkocht en distribueerde. De NVWA heeft deze claim achteraf nooit duidelijk bevestigd.''

  Dus... de NVWA heeft van Hattem kapot gemaakt met alleen maar een veronderstelling?

  Met als gevolg een faillissement!
  En slechtere stieren prijzen sindsdien!

 • drikhend

  Als er paardenvlees bij van Hattem verwerkt is zonder dat de NVWA dit wist . Dan heeft naar mijn mening de NVWA zijn werk niet goed gedaan . Hoe kan hij dit vlees aanvoeren en verwerken zonder dat de NVWA dit ziet merkt of wat dan ook . De NVWA controleert , ziet toe , Keurt waar nodig is enz. Maar als je dan dit bedrijf en dat van Selten paarden vlees laat verwerken zonder dat je dat weet of constateert . Dan zit je te slapen en dat al zeer lang als de hoeveelheden kloppen die ze noemen . Als dit allemaal klopt horen naast Selten en v Hattem ook medewerkers van de NVWA in de aanklaag bank thuis naar mijn mening .En niet te vergeten als herkomst paarden vlees niet bekent is wat te denken van voedselveiligheid . Dit is ook een taak van de NVWA . Ik vind het niet erg als er paardenvlees in rundvlees producten verwerkt is zitten als de paarden van bekende herkomst zijn en vlees waarschijnlijk veilig is . Dit is dan wel bedrog maar tast de gezondheid niet aan . Maar als de herkomst niet bekent is dan heb ik mijn bedenkingen over veilig vlees .En dat zal de reden zijn dat NVWA zo hard ingrijpt omdat ze het uit de hand hebben laten lopen en zo schoonschip willen maken en de eigen handen in onschuld schoon wassen .Vroeg of laat komen deze zaken naar buiten .

 • agratax(1)

  Zou dit tot de zoveelste Doofpot in Haagse burelen leiden?

Of registreer je om te kunnen reageren.