Rundveehouderij

Nieuws 8652 x bekeken 17 reacties

N&M: zonder fosfaatbank meer koeien in megastal

Als fosfaatrechten voor melkvee vrij verhandelbaar worden, komen er meer koeien in een 'megastal' en minder in de wei op een familiebedrijf. Die conclusie trekt stichting Natuur en Milieu (N&M) in een notitie over de waarde van fosfaatrechten.

Als de fosfaatrechten een waarde krijgen van €5.000 per melkkoe (inclusief jongvee) neemt het vermogen van melkveebedrijven flink toe, zo heeft de milieuorganisatie berekend. Voor een bedrijf met 40 koeien komt dat volgens N&M uit op €200.000 en voor een bedrijf met 250 koeien is dat €1,25 miljoen. Voor de hele sector komt Natuur en Milieu op een vermogenstoename van €8 miljard.

Makkelijker geld lenen

Gevolg van het extra eigen vermogen is dat bedrijven makkelijker geld kunnen lenen bij de bank, zo staat in de notitie van N&M. Een melkveehouder die 30% wil groeien en daarvoor geld wil lenen bij de bank krijgt te maken met een kostprijsverhoging van 1 tot 2 cent per kilo melk voor rente en aflossing. Het kostprijseffect is belangrijker dan het vermogenseffect, stelt Natuur en Milieu vast. Hoge prijzen voor fosfaatrechten zorgen voor een aanzienlijke stijging van de kostprijs als bedrijven meer dan 10% tot 20% extra rechten moeten kopen. "Het is reëel te veronderstellen dat bedrijven alleen bij zeer lage prijzen van fosfaatrechten meer dan 20% tot 30% kunnen verwerven."

Regiegroep wil door overheid beheerde fosfaatbank

Natuur en Milieu is een van de deelnemers aan de regiegroep die in overleg is met staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) over invoering van fosfaatrechten. De organisatie pleit samen met 20 andere natuur- en milieuorganisaties voor invoering van een door de overheid beheerde fosfaatbank.

Laatste reacties

 • bva

  Wat een onzin artikel.
  Het vermogen verandert niks ten op zichte van het quotumtijdperk, zo kan ik er nog wel een paar verzinnen.

 • John*

  en de overname van een gezinsbedrijf helemaal kansloos waardoor de koeien alsnog naar de 'megastal'gaan.

  tegenover quotum stond een vrijwel gegarandeerde melkprijs. en dat maakt het geld waard.

  nu geven de fosfaatrechten productieruimte.. maar kan de melkprijs alsnog laag komen te liggen en een groot risico. stel een ondernemer kan nu zijn stal niet volzetten. investering van 3000 euro per koe (voor de lege box) geeft 300 euro rente en afschrijving per jaar en een gemist saldo van 1000 euro. dat is 1300 euro per plaats p/j. In 5 jaar moet een recht wel terug verdient zijn. die 5000 euro is echt wel reeel en kan ook betaald worden. bedragen van 15000 euro die ik wel eens voorbij zien vliegen gaan veel te ver..

 • simpel boerke

  Dit soort partijen, die er geen snars verstand van hebben hoe het werkelijk werkt, en allerlei onzin argumenten bij elkaar vegen om de landbouw te kleineren, zitten in de overleggroep. Dit soort groeperingen wil de landbouw alleen maar aan de bedlstaf krijgen of zo snel mogelijk het land uitjagen.

 • alco1

  Weg met de fosfaatrechten.
  We hebben alleen recht van koeien houden als we voer en mestafzet hebben PUNT

 • Peltjes

  En zo is het alco. En als we dan toch zo graag fosfaatrechten willen, dan alleen voor de boeren met mestoverschot.

 • el

  De NL melkveehouderij hoeft niet nog meer kosten om te kunnen produceren,de steeds hogere productiekosten worden op de wereldmarkt niet vergoed

 • Insp.

  Goed lezen is ook een vak. Niet vrij verhandelbaar betekent geen waarde en dus ook geen kostprijs verhoging.
  Een fosfaatbank is zo'n gek idee nog niet.

 • IS

  wat een drama! Een door de overheid gereguleerd beurssysteem! Dat is 50 jaar terug in de tijd, dan is er geen enkele boer meer eigen baas.

  Met de transparantie die internet tegenwoordig biedt is er geen ruimte meer voor enorme handelsmarges zoals je dat vroeger met het quotum zag. Met de VVO's is dit ook duidelijk, de handelaren beconcurreren elkaar vooral op prijs, dat heeft een drukkend effect.

  Dus oproep aan alle boeren: houd zelf de regie in handen en zorg voor vrije handel! Er zijn al beperkingen genoeg anno 2016

 • PIETER123

  Geen fosfaat rechten dan kan de overheid ook niet giga afromen.Om te beginnen maar eens 10% dan per jaar nog eens 4 % voor alle rechtzaken die komen.

 • gjh

  meert 1 goed gezien helemaal mee eens laat maar komen die rechten

 • hansvanbergen

  Er zullen ieder jaar pak em beet 300 mvh stoppen. Dat zijn zeg 25000 koeien. Iedereen zal zich inschrijven voor die gratis rechten dus zal iedere mvh er ieder jaar 1 koe en 1 stuks jongvee bijkrijgt. Fine by me maar of iedereen daar blij mee gaat wezen is de vraag.

 • Bennie Stevelink

  Natuur en Milieu wil een staats gestructureerde landbouw terwijl het inkomen van de boer afhangt van de vrije wereldmarkt. Je kunt op je vingers natellen dat dat gaat knellen.

 • veldzicht

  Wat doet dat natuur & milieu en die 20 !!!!!!!! andere milieu groeperingen in dat overleg orgaan ? De boeren bemoeien zich toch ook niet met het onderwijs of gezondheidszorg,.bemoeials,laat ze een nuttige baan zoeken

 • Insp.

  Hans; die verdeling zal niet evenredig plaatsvinden. Gewenst gedrag zal beloond worden; bv. biologisch of extra duurzaam enz.
  Het mestoverschot is een milieu aangelegenheid.

 • alco1

  Kortom meert1
  Jij wil alles in handen geven van emotie gevoelige mensen, die part nog kennis van zaken hebben?

 • oorspronkelijk

  vrije wereldmarkt?? ben ik dan de enige die staatssteun in de vorm betalingsrechten
  maatschappelijk wenselijk is dat iedereen mee vorm geeft aan sociaal humaan natuurlijk welzijn
  boeren voor boeren
  bakkers voor bakkers
  ondernemers voor ondernemers enz,enz
  zo zit een samenleving niet in elkaar

 • Peerke1

  Hoe voller de stal des te meer fosfaatrechten die weggegeven worden.Geen wonder dat het nieuw uitgevonden fosfaatquotum al voor de invoering overschreden was. De hardrijders worden voor de zoveelste keer beloond in plaats van bestraft. Hoe zou dit nu toch komen?

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.