Rundveehouderij

Nieuws 6898 x bekeken 13 reactieslaatste update:23 feb 2016

Melkveehouders blokkeren zuivelfabriek DMK

Duitse melkveehouders hebben maandag 22 februari een DMK-fabriek geblokkeerd, omdat ze willen dat de coöperatie maatregelen neemt om overaanbod tegen te gaan.

Melkveehouders blokkeerden maandag met rond de 30 trekkers uit protest de fabriek van zuivelconcern DMK in het Duitse Edewecht, in Ostfriesland. Aan de vooravond van een buitengewone vergadering van de ledenraad op 23 februari eisen de melkveehouders dat het concern in navolging van FrieslandCampina maatregelen neemt om het overaanbod tegen te gaan.

'DMK wentelt marktrisico volledig af op de leveranciers'

Volgens woordvoerder Ottmar Ilchmann wentelt het bedrijf het volledige marktrisico af op de leveranciers, terwijl het zichzelf tegen verliezen indekt. Ilchmann is voorzitter van de 'groene' boerenbond Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft.

Zo'n 30 Duitse melkveehouders blokkeren met hun trekker de ingang van een zuivelfabriek van DMK in het Duitse Edewecht. Foto: ANP / EPA
Zo'n 30 Duitse melkveehouders blokkeren met hun trekker de ingang van een zuivelfabriek van DMK in het Duitse Edewecht. Foto: ANP / EPA

Lees meer over de boerenprotesten.

Laatste reacties

 • de beul

  Ook niet fijn,als je daar mee gaat fuseren!!!!

 • de beul

  Ook niet fijn,als je daar mee gaat fuseren!!!!

 • margarietha 30

  Goeie tijden slechte tijden

 • Bennie Stevelink

  De actievoerende boeren bij DMK begrijpen blijkbaar niet dat de tijdelijke aanvoerbeperking bij FC niet bedoelt was om marktproblemen op te lossen maar om verwerkingsproblemen op te lossen.
  Je kunt met aanvoerbeperking bij één of enkele fabrieken nooit de wereldwijde marktproblemen oplossen.

 • Schraar

  Klopt Mozes, daar moeten alle fabrieken aan meedoen. Dan moeten de grootsten zoals FC, Arla en DMK echter wel het voortouw nemen. Dan volgen de kleinere fabrieken vanzelf.
  In Frankrijk worden de melkveehouders overigens al beperkt, daar is de quotering direct overgenomen door de fabrieken.
  De grootste toename van het aanbod op de wereldmarkt komt van de EU, lijkt me logisch dat hier dan ook de oplossing van moet komen.
  In de VS is de productie ook toegenomen, maar dat is voor een groot deel door toegenomen vraag in de VS zelf opgenomen en heeft veel minder invloed op de wereldmarkt gehad.

 • alco1

  Het lijken wel Feyenoord supporters.
  "Schaar. Quotering werkte al niet meer in de hele EU.
  Frankrijk heeft een quotering met als belang dat de boeren MOETEN leveren.
  Je moet bedenken dat het ene land zuiver expert is en een ander zijn economie laat draaien op het maken van auto´s of iets anders.

 • landboer

  Nou alco alsof het zonder quotering wel werkt! Tjonge jonge wat heeft men zich wat op de hals gehaald door de quotering af te schaffen.

 • Gerd

  Aldi Set prijs botter - 0.50€/kg

 • BO(skabout)ER

  @schraar; je kan het ook anders bekijken. In de afgelopen 20 jaar is de grootste plas melk uit Nieuw-Zeeland erbij gekomen, moeten die maar krimpen. Dat doen ze ook niet. Gewoon even door de rotte appel heen bijten, er komen wel weer goede tijden!

 • lepercheron 46

  nou Landboer, in 2009 hadden we nog wel quotum en was de prijs nog slechter als nu, dus het komt niet door afschaffing van het quotum dat het nu zo slecht is maar door dat de export naar Rusland is weggevallen en er minder vraag is uit azie.

 • alco1

  @ Landboer.
  Er liggen jaren achter ons dat er meer superheffing betaald moest worden dan het afgelopen jaar.
  Hoe verklaar jij dan de enorme keldering van de melkprijs toen de quotering er nog was. Dus voor "Bevrijdingsdag"

 • Gerd

  Sorry Edewecht ligt in Ammerland/Oldenburg - niet Ostfriesland

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.