Rundveehouderij

Nieuws 1240 x bekeken 1 reactielaatste update:22 feb 2016

Meer runderen in EU geslacht

In 2015 zijn meer runderen geslacht dan in het jaar ervoor. Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat tot en met november zo'n 7 miljoen ton rund- en kalfsvlees is geproduceerd, tegen 6,7 miljoen ton in dezelfde periode in 2014. Een stijging van 4,5%.

Met name in de maanden maart, april, juni en juli is meer geslacht. Het hogere aantal slachtingen in maart en april zijn deels toe te schrijven aan de toen nog geldende melkquotering. Veehouders hebben ondanks groeiplannen toch nog extra koeien uitgestoten om een quotumoverschrijding te beperken. Dit werd mede ingegeven door de dalende melkprijzen.

Voor de slachtrunderen werd vorig jaar een fractie per kg geslacht-gewicht meer betaald. Gemiddeld hield een Europese kalverhouder aan een melktypisch vleeskalf tot 8 maanden oud €128 per 100 kg karkasgewicht over. Voor een vleestypisch kalf was dat €157 per 100 kg. Op rosékalveren was die marge €74 per 100 kg.

Turkije stuwde export

De kalfs- en rundvleesexport lag in 2015 met ruim 600.174 ton karkasgewicht krap 41.000 ton hoger dan in het jaar ervoor. Deze stijging komt voornamelijk voor rekening van de export naar Turkije en Libanon. De export was goed voor totaal €1,9 miljard, een stijging van bijna €4 miljoen. Ook de export van levende runderen liet in de loop van het jaar een stijgende lijn zien, opnieuw vooral door de vraag vanuit Turkije. Het gaat om zowel slachtrunderen als fokrunderen.

Minder import

Tegenover de toegenomen export van runderen en rundvlees staat een daling van de import van runderen en rundvlees. Er werd 332.705 ton karkasgewicht ingevoerd, 2,9% minder dan in 2014. Er wordt vooral rundvlees geïmporteerd. De daling wordt met name veroorzaakt door een afname van Braziliaans en Uruguayaans vlees. Dit blijven echter wel de grootste leveranciers van rundvlees aan de Europese Unie.

Eén reactie

  • info383

    anne-marie even je huiswerk overdoen; 7 miljoen kilo? dat is zo n beetje de productie van een paar dagen alleen in NL al.

Of registreer je om te kunnen reageren.