Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Ligplaats per rund niet verplicht

Niet elke koe hoeft een eigen ligplaats te hebben. De NVWA mag veehouders met meer vee dan ligplaatsen in de stal om dat feit dan ook niet beboeten.

Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) uitgesproken in een zaak van een veehouder in Noord-Nederland tegen het ministerie van Economische Zaken.

Dwangsom €14.000 per week

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) stelde eind 2014 bij de betreffende maatschap diverse problemen vast, waaronder een forse overbezetting van melkvee. In sommige stallen tot meer dan 200%. Daarvoor werd de veehouder een last onder dwangsom opgelegd van €14.000 per week, met een maximum van €98.000.

Veehouder in beroep tegen boete

De veehouder ging in beroep omdat hij van oordeel was dat nergens in de wet staat dat voor elke koe een afzonderlijke ligplaats nodig is. De natuurlijke behoefte van een koe zou dit ook niet noodzakelijk maken. Voor kalveren is dit anders. Daarvoor is wel wettelijk vastgelegd dat die eigen ligplekken nodig hebben.

Geen wetten overtreden

Dit is in een uitspraak in eerste aanleg ook door de rechter bevestigd. Ditmaal heeft het CBB deze uitspraak bevestigd. In de tussentijd is het ministerie van economische zaken ruimschoots de gelegenheid gegeven om met wetenschappelijke bewijzen voor het tegendeel te komen, maar die vond de rechtbank niet. De maatschap heeft met de overbezetting dus geen wetten overtreden.

Zuivelfabriek duldt overbezetting niet

Hiermee is overigens niet gezegd dat melkveehouders ongestraft een grote overbezetting van vee kunnen aanhouden. Bij veel meer vee dan ligplaatsen komen ze doorgaans met de zuivelfabriek in aanraking, die dit niet accepteert.

Laatste reacties

  • hylkema.l

    Bij de inrichting van kantoren is het nu standaard dat er per ambtenaar maar 0,65 werkplek beschikbaar is.

  • Arnens

    Lijkt mij meer dan genoeg, de helft werkt toch niet

  • alco1

    Sssst. Kamervragen

Of registreer je om te kunnen reageren.