Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

LTO: standpunt Kamer over kalf bij koe onbegrijpelijk

LTO noemt het onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer een plan van aanpak wil om kalveren na de geboorte voor enige tijd bij de koe te laten.

“Kalfjes na de geboorte een tijdje bij de koe laten, is niet in het belang van dierwelzijn”, reageert Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij LTO Nederland. Hij wijst erop dat wanneer een kalf na de geboorte langer bij de koe blijft dit juist extra stress oplevert bij het scheiden, omdat kalf en koe dan een sterke band hebben opgebouwd. “Dat heeft ook onderzoek van het Louis Bolk instituut uitgewezen”, aldus LTO.

“Onze leden houden met veel liefde en vakmanschap koeien en kalfjes. De Tweede Kamer laat met deze motie zien, daar geen oog voor te hebben. Veel van onze leden zijn bijzonder verontwaardigd”, aldus Romijn.

Juiste moment van kalf weghalen bepalen

LTO en zuivelorganisatie NZO houden een enquête onder melkveehouders om de ‘best practices’ voor koe, kalf, boer en maatschappij in beeld te krijgen, om zo het juiste moment van het weghalen van het kalf bij de koe te bepalen.

Beheer
WP Admin