Rundveehouderij

Nieuws 4552 x bekeken 26 reacties

LTO: standpunt Kamer over kalf bij koe onbegrijpelijk

LTO noemt het onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer een plan van aanpak wil om kalveren na de geboorte voor enige tijd bij de koe te laten.

"Kalfjes na de geboorte een tijdje bij de koe laten, is niet in het belang van dierwelzijn", reageert Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij LTO Nederland. Hij wijst erop dat wanneer een kalf na de geboorte langer bij de koe blijft dit juist extra stress oplevert bij het scheiden, omdat kalf en koe dan een sterke band hebben opgebouwd. "Dat heeft ook onderzoek van het Louis Bolk instituut uitgewezen", aldus LTO.

"Onze leden houden met veel liefde en vakmanschap koeien en kalfjes. De Tweede Kamer laat met deze motie zien, daar geen oog voor te hebben. Veel van onze leden zijn bijzonder verontwaardigd", aldus Romijn.

Juiste moment van kalf weghalen bepalen

LTO en zuivelorganisatie NZO houden een enquête onder melkveehouders om de 'best practices' voor koe, kalf, boer en maatschappij in beeld te krijgen, om zo het juiste moment van het weghalen van het kalf bij de koe te bepalen.

Laatste reacties

 • Peltjes

  En nou de poot maar eens stijf houden!

 • vandenbrandcv1

  Het scheiden is ontstaan uit een maatschappelijke wens naar hogere voedselveiligheid en dus volksgezondheid. Als jouw veestapel niet schoon wordt van overdraagbare aandoeningen hoeft de zuivelfabriek jouw melk niet meer.

  Dan krijgen we weer een motie over loeiende koeien en kalfjes die harder schreeuwen bij later scheiden.

 • 344412

  Is al lang aangetoond en ervaren dat direct weghalen minste stress en gezondste koe en kalf oplevert. Motie van Thieme bevat leugens.

 • daan1908

  Thieme is .............................

  Gaarne uw 1.000.000. reacties achterlaten ergens waar het massaal gedeeld wordt .

 • Job1989

  LTO en NMV; geen discussie aangaan, maar gewoon zeggen; Dit gaat de sector niet doen!!!!!

 • mtseshuis

  Juist Job1989, gewoon niet doen, kalf droog laten likken en half uur later bij de koe weg! Beste voor kalf en koe en boer!

 • Kuijstermans

  Verbijsterend dat de tweede kamer zich met zulke zaken bezighoudt, gezien al het andere wat in de wereld speelt.
  kleuters

 • putten

  @job1989 en mts eshuis: en zo is het en niet anders. Misschien moeten we de Franse manier van actie voeren hier ook maar eens uitvoeren.

 • mtsvanaaken

  En dat de lto dit niet heeft aan zien komen om wat bij te sturen begrijp ik niet. Waar zitten de lobbyisten dan? Is het een netwerk van niks wat jullie daar hebben? Heeft het nog zin om elk jaar 1700 euro lidmaatschap te betalen? Aktie graag, anders ben ik ook weg.

 • landboer

  Ochlocratie!

 • daan1908

  Job 1989 jij ziet het goed . Maar waarom stappen de LTO- bestuurders niet gewoon uit het overleg met deze Regering . Waar men nu mee bezig is kan geen enkele van deze bestuurders verantwoorden aan de achterban , dat betekent dat je moet stoppen anders wordt deze man/vrouw straks weggestuurd door de leden ( als die er dan nog zijn ) . Hier moet heel anders mee worden omgegaan anders breekt straks de pleuris uit en dan is het te laat !!!!

 • Frederiqe

  Als deze bemoeizucht door gaat heel nederland blokkeren

 • Hr19

  Waarom gaan we ook niet eens protesteren, net als de Fransen, effe goed tekeer gaan. Mischien kan LTO dat wel regelen of blijven die maar lekker meelullen met de regering.

 • Frederiqe

  Krijgen we dan elke dag een mongool in de stal om dit te controleren

 • vink

  Eer we een jaar verder zijn hebben lto en nzo geregeld dat het kalf 14 dagen bij de koe moet blijven. wedden?
  Bereid je er maar vast op voor....

 • ejdussel

  helemaal met job1989 eens

 • peter1939

  thieme is ook te vroeg weggehaald denk ik.....

 • lammerink

  Eerst is invoeren bij mensen,
  eerse jaar moeder en kind niet scheiden niet naar de crasch
  en moeder verplicht bij huis om band op te bouwen met kind. Wedden dat nl dan te klein is

 • st.boerengroep1

  Het is wel degelijk belangrijk voor het welzijn van de dieren om bij elkaar te zijn. Beide hebben behoeften en onderliggende motivatie systemen waarvoor natuurlijk gedrag essentieel is. Goed dierenwelzijn is niet alleen het beperken van negatief welzijn maar ook het promoten van positief welzijn. Koe en kalf bij elkaar houden bijv! En inderdaad de speenleeftijd is een belangrijk element als we dit willen realiseren maar het maar over de balk gooien als niet belangrijk is heel erg kortzichtig. Hier liggen juist kansen! Gezondere en sterkere kalveren, sociaal en cognitief beter ontwikkeld. En minder stress bij de koe, dus wie weet meer melk..

 • mtsvanaaken

  Wij als sector broberen para-tbc vrij te worden. Dat kunnen we nu wel op onze buik schrijven zo.

 • MKRouveen1

  @ st.boerengroep1 Ik heb even een tijdje stil voor me uit zitten kijken na het lezen van je reactie. Ik was namelijk werkelijk 'met stomheid geslagen'.

  1) Koe en kalf samen houden en ze later pas scheiden is precies wat jij niet wilt: het is beperken van positief welzijn en promoten van negatief welzijn.

  2) We gooien dit idee niet over de balk als niet belangrijk. We gooien het over de balk omdat we weten dat het niet werkt.

  3) Hier liggen geen kansen. Het draagt bij aan niks. Kalveren worden er niet gezonder of sterker van, laat staan sociaal en cognitief beter ontwikkeld. Wat ze wel worden, is gestrest omdat ze de inmiddels opgebouwde band met moeders kwijtraken.

  4) Minder stress dus wie weet meer melk? Nee, want: meer stress. Luister maar eens naar een koe die na een paar weken haar kalf uit het oog verliest.

 • eg wel

  st.boerengroep heeft als doel een brug te vormen tussen boer en student.
  TSSHH

 • lepercheron 46

  Hiermee word de weidegang ook niet gestimuleerd, want o w als er een kalf word geboren in het land, mag je hem niet weghalen, als de burger dit dan ziet staat er zo de dierenpolitie op de stoep,
  Bovendien de koe is zo afgeleid door het kalf dat het niet gaat werken op de nageboorte, met als gevolg aan de nageboorte blijven staan. baarmoederontsteking en nog meer antbiotica.

 • peter1939

  je mag wel de koe bij het kalf weghalen....dus doe ik dat gewoon....

 • agratax(1)

  Uit dit besluit blijkt weer eens "Hoe er in Den Haag besluiten worden genomen". De ratio wordt buiten de vergaderzaal gelaten en alleen Sentimenten gaan mee naar binnen. Niemand vraagt zich af wat het besluit op termijn betekent. Een besluit moet direct resulteren in een groter Knuffel gehalte bij de kiezers of het op termijn enige waarde heeft doet niet ter zake. Onze Kamer besluit nauwelijks nog uit rationele overtuiging, maar veel meer uit onderbuik gevoelens en overdreven sentimenten.

 • bluemink

  Wie in Den Haag zo weinig verstand heeft van de landbouw moet de mond er over dichthouden .Met zulke ideeen laten ze hun eigen dwaasheid zien .
  Voor zulke mensen kan en mag er geen plek zijn in Den Haag .

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.