Rundveehouderij

Nieuws 12095 x bekeken 10 reacties

KNMvD: grote bezwaren tegen kalf langer bij koe

In de huidige rundveehouderij zijn grote veterinaire bezwaren om het kalf langer bij de koe te huisvesten. Dat meldt de beroepsorganisatie voor dierenartsen KNMvd in reactie op een door de Tweede Kamer aangenomen motie van de Partij voor de Dieren.

In de motie wordt het kabinet opgedragen binnen een halfjaar een plan van aanpak op te stellen. Dat plan moet erop gericht zijn het kalf langer bij de moederkoe te laten blijven.

Gevolgen voor dierenwelzijn

De KNMvD wil zich inzetten om ervoor te zorgen dat in de discussie ook de veterinaire afweging wordt meegenomen. Het scheiden van kalf en koe op een latere leeftijd of juist direct na afkalven heeft wel gevolgen voor diergezondheid en dierenwelzijn. Zo wordt op wetenschappelijke basis gepleit voor het snel scheiden van kalf en koe om salmonella en para-tbc overdracht van koe naar kalf tegen te gaan. De KNMvD onderkent dat er specifieke bedrijfsomstandigheden kunnen zijn waarbij het mogelijk is van deze lijn af te wijken, bijvoorbeeld in de zoogkoeienhouderij.

Laatste reacties

 • alco1

  Steeds maar weer commotie doordat sentiment partijen het podium krijgen hun fantasie verhalen te vertellen.
  Waar is b.v. een Geurts die de materie toch wel even duidelijk kon maken.
  Ik ben ook bij de voetbal betrokken en daar kreeg ik de vraag of ik ook de kalveren bij de koe liet. Mij lukte het zonder enige moeite de aanhoorders een: "O zit dat zo". te laten zeggen.
  Dus nogmaals de vraag. Waar zijn die zgn. boerenbelangenbehartigers in de tweede kamer?

 • xw

  Alco,het past binnen onze parlementaire democratie, dat ook mainstream partijen hun zegje mogen doen, En als er dan een meerderheid is voor hun voorstellen? ja wat wil je dan? Met de KNMvD gaan lobbyen om dit besluit ongedaan te maken? In ieder geval heb jij een goed begin gezet, door eerst het volk rondom de biertap in de kantine van de voerbalclub de zaak uit te leggen, want die hebben omwille van de goede sfeer altijd wel een gewillig oor. Verder zijn wij wel benieuw hoe dit besluit uitgevoerd gaat worden. Dat vergt nogal wat aanpassingen

 • koster

  het kan niet uitgevoerd worden, dus ook niet te veel over opwinden.

 • alco1

  Natuurlijk mag in een democratisch bestel iedereen zijn zegje doen. Echter zou ook iedereen zijn fatsoen moeten houden om zich niet te bemoeien met zaken waarvan men geen weet heeft.
  Het lijkt er nu vaak op dat a- muzikalen in de jury zitten bij "The Voice"

 • boeralert

  Salmonella bestrijding gaat niet alleen over dierengezondheid maar ook volksgezondheid 🐄🌱

 • Gezond verstand

  Uitspraken zonder inzicht leiden tot inspraak zonder uitzicht

 • 344412

  Er is niks besloten, er wordt onderzocht, kalm aan mensen, allemaal olie op het vuur.

 • peter1939

  als v dam wijs is zegt hij gewoon...idd langer bij de koe houden...30 minuten en niet gelijk weghalen...zijn we van al het gezeik af

 • @meelmuisje

  Haagsche schoenmakers blijf eindelijk eens bij je leest, dierenartsen en veehouders weten van de koe het meest!!!

 • vandenbrandcv1

  Niet alleen veteniaire doelen maar ook maatschappelijke wens voor voedselveiligheid, melk zonder salmonella is in het belang van de volksgezondheid.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.