Rundveehouderij

Nieuws 2292 x bekeken

Gebruik natuurlijke middelen tegen mastitis toegenomen

Steeds meer melkveehouders gebruiken natuurlijke middelen tegen mastitis. Dat meldt leverancier Ecostyle op basis van marktonderzoek uitgevoerd door Geelen Consultancy.

Reden hiervoor is de antibiotica reductie. De inzet van deze natuurlijke middelen vindt hoofdzakelijk plaats bij de behandeling van mastitis.

Van de eind vorig jaar 400 benaderde melkveehouders bleek 61% natuurlijke middelen te gebruiken ter vervanging van antibiotica. Een jaar eerder was dit nog 45%, al werden toen 275 melkveehouders benaderd. Mintzalf en Pyrogenium zijn veruit de meest gebruikte natuurlijke middelen bij melkveehouders ter vervanging van antibiotica. Vanaf 2014 is preventief gebruik van antibiotica voor laagcelgetaldieren niet meer toegestaan.

Melk doorleveren tijdens behandeling

Van de genoemde 61% gebruikt een op de drie melkveehouders Pyrogenium. Groot voordeel van dit homeopathische diergeneesmiddel met slangengif is volgens Ecostyle het doorleveren van de melk aan de melkfabriek tijdens de behandeling. Het middel wordt veelal toegepast bij beginnende mastitis, maar kan ook ingezet worden bij baarmoederontsteking, tussenklauwontstekingen en ontstoken wonden.

'Geitenwollensokken-imago'

Niet iedereen is enthousiast over de inzet van Pyrogenium. Gatske Schram van Ecostyle is zich ervan bewust dat homeopathie bij een deel van de veehouderij nog een geitenwollensokken-imago heeft. Maar tegelijk ziet ze dat het op veel melkveebedrijven werkt. Wel is het van belang dat melkveehouders er snel bij zijn, om in een zo vroeg mogelijk stadium te kunnen beginnen met de behandeling. Dat vraagt aanpassing van het management.

Of registreer je om te kunnen reageren.