Rundveehouderij

Nieuws

FrieslandCampina gebruikt minder suiker en zout

FrieslandCampina is er in geslaagd om geleidelijk het suikergehalte in verschillende producten aanzienlijk te verlagen. Ook het zoutgehalte in kaas is opnieuw lager.

Het zuivelbedrijf startte het suikerverlagingsprogramma in 2009. Het is een belangrijk onderdeel van het verminderen van onnodige calorieopname door mensen. De verlaging van het suikergehalte betreft alle producten: van kinderproducten tot verwentoetjes. In een groot deel van de producten van FrieslandCampina is het suikergehalte in de afgelopen zes jaar met 7 tot 44 procent verlaagd.

Geleidelijke verlaging noodzakelijk

Het verlagen van het suikergehalte moet geleidelijk gebeuren, omdat minder suiker gevolgen heeft voor de smaak en de textuur van producten. Consumenten moeten daaraan wennen. Het stapsgewijs verminderen van de hoeveelheid suiker verandert de zoete smaak bijna ongemerkt. FrieslandCampina verwerkt nu ruim 8 miljoen kilo minder suiker in zijn producten.

Constante zoutverlaging van kaas lastig

Naast onnodige opname van calorieën moet ook de hoeveelheid zout in voeding worden teruggebracht. FrieslandCampina draagt daarin bij door het zoutgehalte in kaas te verlagen. Net als bij verminderen van suiker in de producten is dit ook een proces dat geleidelijk is doorgevoerd. In 2010 was er al een verlaging van 14 procent bereikt ten opzichte van 2006. Nu bevat kaas nog eens 10 procent minder zout.

Een constante zoutverlaging verkrijgen is lastig, meldt de zuivelonderneming. Zo zit er vlak onder de korst meer zout in de kaas dan in het midden. Een oudere kaas droogt in en wordt daardoor zouter. Goudse kaas van FrieslandCampina bevat nu gemiddeld 687 milligram zout per 100 gram product.

Of registreer je om te kunnen reageren.