Rundveehouderij

Nieuws 1873 x bekeken

Fosfaatvoordeel KringloopWijzer vorig jaar kleiner

Boeren die vorig jaar al werkten met de KringloopWijzer, hebben ondanks een lagere drogestofopbrengst toch nog een fosfaatwinst kunnen behalen. Het BEP-voordeel was wel kleiner dan het jaar ervoor en daalde van 13 naar 3,4 kilo, maar bleef aanwezig.

Adviesbureau Boerenverstand en Dirksen Management Support stellen dat deze winst staat voor een extra productieruimte van ongeveer 10 stuks melkvee. Tenminste, in de situatie wanneer het hele land gebruikmaakt van de bedrijfsspecifieke fosfaatnorm (BEP). Beide bureau's trekken hun conclusies op basis van de gegevens van 230 ingevulde KringloopWijzers van melkveebedrijven in het hele land.

Bij de betreffende bedrijven steeg de melkproductie vorig jaar met ruim 1,7%. De intensiteit van de melkproductie nam toe met 4,6% naar 19.732 kilo per hectare.

De gemiddelde drogestofopbrengst aan gras daalde vorig jaar met 5,6% per hectare. De gemiddelde drogstofopbrengst aan mais daalde met 4% per hectare. Om dit te corrigeren werd 1,2% meer krachtvoer per 100 kilo melk gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.