Rundveehouderij

Nieuws 3 reactieslaatste update:8 feb 2016

Fonterra komt ook met zelfstandige bio-melkprijs

In navolging van andere zuivelondernemingen ontkoppelt ook Fonterra zijn biologische melkprijs van de gangbare melkprijs.

Vanaf juni kunnen leden-melkveehouders gaan kiezen voor een biologische melkprijs gebaseerd op de markt voor biologische zuivel. De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant biedt ook de mogelijkheid om aan de huidige systematiek, een premie op de gangbare melkprijs, vast te houden.

Succesvolle divisie

Fonterra noemt de wijziging in de uitbetalingsstructuur een gevolg van het succes in zijn biologische divisie. Craig Deadman, bij Fonterra verantwoordelijk voor de bio-activiteiten, geeft aan dat de vraag naar biologische zuivelproducten is toegenomen bij stabiele prijzen op de wereldmarkt. Reden voor de wijziging in de melkprijssystematiek is ook dat Fonterra nieuwe biologische melkveebedrijven aan zich wil binden.

Biologisch is populair

Ook A-ware, de Nederlandse partner van Fonterra, maakte recentelijk bekend op zoek te zijn naar biologische melkveehouders in Noord- en Oost-Nederland. Hoeveel melkveehouders het kan gebruiken, maakt het niet bekend, evenmin als de melkprijs.

De biologische melkprijs houdt zich, ondanks de malaise op de wereldmarkt voor gangbare zuivel, meer dan goed en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Steeds meer spelers richten hun pijlen ook op biologische zuivel. Bedrijven als FrieslandCampina, Arla en Vreugdenhil Dairy Foods maken er geen geheim van volop mogelijkheden te zien om hun biologische activiteiten uit te breiden. Tot nu toe houdt alleen Arla vast aan de melkprijssystematiek, waarbij een vaste premie op de gangbare melkprijs wordt uitgekeerd.

Laatste reacties

 • alco1

  Bestaande biologische bedrijven houden hun hart vast.
  Zodra het biologisch aanbod de vraag overtreft is het gedaan met de meerprijs en de eisen zullen blijven.

 • PIETER123

  Alco zit even anders overschot gaat gangbaar weg.
  Net als bij de groente veiling doordraaien.

 • alco1

  Pieter. Denk jij dat je dat quotum kunt overleggen tussen de rivaliserende melkconcerns???

Of registreer je om te kunnen reageren.