Rundveehouderij

Nieuws 1363 x bekeken

Emmi vergroot indirect ook belang in Goat Milk Powder

De Zwitserse kaasmaker Emmi heeft niet alleen een belang van 60% genomen in Bettinehoeve, maar heeft via 70%-dochter AVH ook het belang in Goat Milk Powder met 10% vergroot naar 60%.

Dit heeft de Zwitserse coöperatie in eigen land bekend gemaakt. Het heeft de laatste jaren diverse geitenzuivelbedrijven gekocht. In 2013 nam het een belang van 70% in AVH Dairy Trade in Bergen. Dit bedrijf handelt in geiten en schapenzuivel. In datzelfde jaar heeft AVH een joint-venture opgericht met Bettinehoeve: Goat Milk Powder. Dit bedrijf produceert geitenmelkpoeder en geitenweipoeder(concentraten). Aanvankelijk hadden beide een gelijkwaardig aandeel. Dit jaar heeft AVH 10% van de aandelen erbij gekocht van de familie Ewijk.

Afzetmarkten

Hoe veel geld is gemoeid met de aankoop van het 60%-belang in Bettinehoeve, wordt niet bekendgemaakt. Het bedrijf realiseert een omzet van zo'n €40 miljoen per jaar, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Andere belangrijke afzetmarkten zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België en de Scandinavische landen. Bettinehoeve verwerkt volgens opgave zo'n 54 miljoen kilo melk per jaar.

In 2013 werd wel winst gedraaid, in 2014 sloeg dit om in een licht verlies. De resultaten van 2015 zijn nog niet bekendgemaakt.

Voor Emmi is de geitenzuivel een aantrekkelijk groeisegment. Het bedrijf zag de omzet vorig jaar dalen door stagnerende resultaten in de overige zuivel, en door negatieve wisselkoerseffecten. Naast AVH en Bettinehoeve heeft Emmi ook twee geitenzuivelbedrijven verworven in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.