Rundveehouderij

Nieuws 1573 x bekeken laatste update:24 feb 2016

Duitse deelstaatsministers eisen steun voor melkproductiebeperking

De landbouwministers van zeven Duitse deelstaten roepen hun bondscollega Christian Schmidt op een melkproductiebeperkingsprogramma à la dat van FrieslandCampina te steunen.

Het voorbeeld van deze zuivelaar om 2 cent per kilo extra te betalen aan leveranciers die de leverantie tijdelijk onderbreken, zou door de hele zuivelindustrie moeten worden gevolgd. De overheid zou dat moeten steunen met een bonus van nog eens 2 cent. "Al 4 cent meer zou de melkveehouders weer een perspectief geven", zegt Christian Meyer van Nedersaksen, een van de zeven bewindslieden.

Landelijk melkvermarktingsplatform

Het Bauernverband heeft te kennen gegeven weinig voor zo'n bonussysteem te voelen. "Dat is te simpel en lost het overaanbodsprobleem niet op, omdat de markten daarvoor te internationaal vervlochten zijn", vindt de federatie. Wel voelt de bond wat voor de gedachte aan een landelijk melkvermarktingsplatform om het aanbod van de zuivelaars te coördineren en de macht van de grootgrutters aan banden te leggen. Deze gedachte is geopperd door politici van regeringspartij CDU.

Of registreer je om te kunnen reageren.