Rundveehouderij

Nieuws 3744 x bekeken

DMK-leden roepen bedrijfsleiding bijeen

De ledenraad van zuivelcoöperatie DMK praat op 23 februari met directie en bestuur over de melkprijs, het dreigende vertrek van honderden leden en over de volgens critici ondoorzichtige bestuursstructuur.

De bijeenkomst volgt op een actie van melkveehouder en bestuurder Hermann-Josef Schulze-Zumloh uit Warendorf. Samen met ruim 100 andere bestuurders heeft hij opgeroepen tot een buitengewone vergadering van de ledenraad. DMK kan niet anders dan daar gevolg aan geven, want statutair is de coöperatie daartoe verplicht wanneer 40 of meer oproepen daartoe binnenkomen.

Het was volgens de veehouder geen enkel probleem om ruim 100 medestanders te krijgen. "Vorig jaar was dit niet gelukt, nu is er overweldigende steun uit alle regio's."

DMK betaalt laagste melkprijs van Duitsland

Wat Schulze-Zumloh en zijn medestanders vooral steekt, is dat DMK verreweg de laagste melkprijs in Duitsland uitbetaalt en dat deze situatie maar niet verandert. "Wij willen dat DMK ten eerste dit probleem onderkent en daar vervolgens iets aan doet", zegt Schulze. "DMK maakt prima producten, maar moet wel leren om die goed te verkopen."

Hij benadrukt dat de actie niet is bedoeld om DMK te verzwakken. Die is juist bedoeld om de onderneming sterker te maken, maar daarvoor moeten volgens hem wel zaken veranderen. Daar hoort wat Schulze-Zumloh betreft ook bij dat er meer transparantie komt in de coöperatie en de onderneming. De buitengewone ledenvergadering moet daartoe een eerste aanzet geven. "Wij willen alle verantwoordelijken bij elkaar, zodat ze allemaal op hetzelfde moment, hetzelfde antwoord geven."

Fusie met DOC Kaas niet ter discussie

De vorig jaar besloten fusie met DOC Kaas staat niet ter discussie. "Daar staan we allemaal achter," zegt hij. "Daar hebben we twee jaar aan gewerkt, en dat moet doorgaan." Wel is er veel zorg over het dreigende vertrek van honderden leden richting met name Hochwald. "In het noorden, oosten en westen kunnen de leden nergens heen, in het zuiden zijn er alternatieven, waar ontevreden leden heen kunnen. Als alle opzeggers weggaan, zijn we in één keer 10 procent van de melkplas kwijt."

De buitengewone ledenvergadering wordt 23 februari gehouden in het Duitse Osterholz-Schambeck, bij Bremen.

Lees meer over de fusie van DMK en DOC Kaas in het dossier

Of registreer je om te kunnen reageren.