Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

DMK en DOC Kaas opnieuw met fusieplan naar Brussel

DMK en DOC Kaas hebben hun fusievoorstel opnieuw bij de Europese Commissie ingediend. Dat gebeurt twee maanden nadat ze het eerste fusievoorstel terugtrokken.

DMK heeft de leden direct over de stap geïnformeerd. De verwachting is dat de Europese Commissie nu met DMK en DOC Kaas zal gaan onderhandelen over de precieze fusievoorwaarden. Het is in deze fase dat ook eventuele voorstellen voor 'remedies', ofwel fusiebeperkingen, op tafel komen en de fusiepartners mogelijk voor de vraag komen te staan wat de fusie hen mag kosten. DOC-voorzitter Arjan Schimmel wil daar niet op vooruitlopen. "Nu is de Europese Commissie aan zet," zegt hij.

DMK nog altijd positief over voorgestelde fusie met DOC Kaas

DMK-bestuurder Otto Lattwesen is nog altijd positief over de voorgestelde fusie met DOC Kaas, zegt hij in een interview met blad Topagrar, maar hij toont zijn vermoeidheid over de fusieprocedure: "Dit is wel onze laatste fusie," zegt hij. "Fuseren wordt steeds moeilijker." Lattwesen ziet nog wel muziek in samenwerkingsverbanden met andere zuivelbedrijven. Daar gelden minder strenge regels voor.

Net als DOC Kaas heeft ook DMK zelf het moeilijk. Voor januari en februari ligt de melkprijs die het betaalt aan de Duitse leden op 26 cent per kilo, zo melden Duitse bronnen (omgerekend naar Nederlandse prijzen zo'n 27,5 cent). Dat is meer dan de 25 cent die eind vorig jaar werd betaald, maar niet genoeg voor de Duitse boeren. Die hebben minimaal 30 cent nodig, stelt Lattewesen. Volgens hem en collega-bestuurder Heinz Korte hebben vorig jaar daardoor zo'n 800 boeren in het werkgebied van DMK het bedrijf gestaakt, waaronder ook diverse grote en moderne bedrijven.

DMK dreigt door lage melkprijs 500 miljoen kilo melk te verliezen

Mede vanwege de lage melkprijs dreigt DMK ruim 500 miljoen kilo melk te verliezen in Duitsland (zeg maar: een half DOC  Kaas). Vooral in  Thüringen, Noord-Hessen en Sauerland. Met name Hochwald lijkt veel melk erbij te krijgen. Volgens een woordvoerder van DMK is het verlies nog niet zeker. Er geldt een opzegtermijn van 2 jaar, dus overgang kan pas per 2017. Vóór die tijd wil DMK de aspirant-vertrekkers overtuigen toch te blijven. Ondertussen groeit de melkaanvoer fors, al is het niet zo sterk als in Nederland. Daar is volgens Lattwesen het aanbod zo groot dat ze Nederlandse spotmelk kunnen kopen voor 15 cent. DMK doet het echter niet. Lattwesen: "We kunnen er wel kaas van maken, maar waar moeten we er mee heen?"

Lees meer nieuws, achtergronden en blogs over de fusieplannen van DOC Kaas en DMK in het dossier

Laatste reacties

  • boerrick

    eerste kwartaal wordt vast nog een makkie ;P

  • brutus71

    Voor dat de fusie rond is, is het wel eind juni

  • hansvanbergen

    Was bij A ware toch sneller gegaan vlgs mij. Bestaat DMK in juni nog?

Of registreer je om te kunnen reageren.