Rundveehouderij

Nieuws

Britten verwachten uitbraak blauwtong

De Britse plant- en diergeneeskundige dienst Apha acht een uitbraak van blauwtong aan het eind van de komende zomer 'zeer waarschijnlijk'. Dat zou dan veroorzaakt worden door knutten die vanuit Frankrijk overwaaien naar de Engelse kust.

''Als ruwe schatting, en met een grote mate van onzekerheid, stellen we het risico op een uitbraak in een koele lente op 5% tot 10%, later in de zomer op 33% tot 60% en aan het einde van de zomer op 60% tot 80%. De kans dat er een uitbraak komt, hangt verder af van de ontwikkelingen in Frankrijk en de weersomstandigheden, met name de temperatuur en de windrichting'', schrijft het plattelandsministerie Defra, waar de Animal and Plant Health Agency (Apha) onder ressorteert. Defra roept veehouders op de komende tijd waakzaam te blijven en eventuele problemen binnen hun veestapel direct te melden.

Blauwtong in Frankrijk

Aanleiding voor de risicobeoordeling is de uitbraak in Frankrijk. Daar is eind augustus vorig jaar blauwtong ontdekt in Allier in het midden van het land. Volgens de laatste opgave van het ministerie van landbouw in Parijs zijn 173 gevallen geregistreerd. Voor een groot deel van midden-Frankrijk geldt daarom al weken een beschermingszone met transport- en andere beperkingen voor vee.

Of registreer je om te kunnen reageren.