Rundveehouderij

Nieuws 1666 x bekeken 1 reactie

Britse melkprijs over breed front omlaag

De Britse melkprijzen gaan dit voorjaar weer over een breed front omlaag. Dat is bij alle melkverwerkers nog altijd het gevolg van de lage wereldprijzen in combinatie met hoge melkproductie.

In de maand december kwam de gemiddelde Britse melkprijs volgens een opgave van het plattelandsministerie Defra uit op 23,71 pence (dat is op dit moment 31,3 eurocent) per liter. Dat was 2,2% lager dan in de voorafgaande maand en 14 procent onder de melkprijs van december 2014. De komende weken gaat de melkprijs echter verder omlaag, hebben de zuivelbedrijven aangekondigd.

Arla verlaagt Europa-breed met 1 cent

Arla heeft de melkprijs per 1 februari Europa-breed met een cent verlaagd, wat ook voor haar leden in Groot-Brittannië van kracht is. Dairy Crest verlaagt haar melkprijs voor de kaasproductie per 1 maart met bijna 2,2 cent per liter, bij Muller Wiseman gaat per 15 februari 1,3 cent per liter van de vergoeding af, terwijl First Milk een deel van haar leden een nieuwe verlaging met 0,8 cent per liter voorschotelt, maar de melkprijs voor andere groepen wel onveranderd houdt. First Milk betaalt haar leveranciers al enige tijd een melkprijs onder de psychologische grens van 20 pence per liter. Ook kleinere Britse zuivelbedrijven als Grahams Dairies en  Meadows Foods hebben hun melkvergoeding verder omlaag gebracht.

Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Dairy Crest kan toezegging melkprijs niet waarmaken

Dairy Crest, dat onlangs haar verse melkdivisie verkocht aan Muller Wiseman, kondigde na een verlaging in december aan de melkprijs tot eind februari op peil te zullen houden. ''Het is teleurstellend maar dat houden we niet langer vol. De zuivelmarkten staan onder enorme druk en daar zijn we niet immuun voor,'' aldus hoofd inkoop Ruth Askew. Bij First Milk zegt de nieuw aantredende vice-voorzitter Nigel Evans: ''Niemand kan voorspellen wanneer de wereldwijde melkproductie zal afzwakken of wanneer de markt een ommekeer zal laten zien.''

Eén reactie

  • geen boer

    wat wellicht nog toegevoegd kan worden is de enorme 'spread' in uitbetaalde melkprijzen. Boeren 'out of contract' kunnen enkel aan brokers leveren tegen spot van 11/12p, terwijl er ook boeren leveren op een 'cost of production' supermarktcontract die nog steeds rond de 28p oplevert. Daartussen zit van alles; First Milk (ook nog eens financieel zeer zwak) zoals genoemd, en de ARLA prijs aan niet-leden die ook maar 17/18p is. Leden zitten rond de 22/23p.
    Deze verschillen zorgen dat de sfeer er niet beter op wordt, vandaar dat 23 maart een groot protest in Londen wordt gepland.

Of registreer je om te kunnen reageren.