Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Bonus FrieslandCampina houdt 35 miljoen kilo uit markt

FrieslandCampina heeft de melkaanvoer met 35 miljoen kilo melk (700 kilo per deelnemend lid per week) beperkt dankzij de stabilisatieregeling.

Dit heeft de zuivelonderneming bekend gemaakt. De tijdelijke maatregel liep vanaf 1 januari 2016 tot en met 11 februari 2016, en is nu beëindigd. Op de spotmarkt was het einde van de maatregel direct merkbaar. De notering daalde met 4 cent per kilo, omdat FrieslandCampina weer begon te 'lozen'.

De tijdelijke maatregel omvatte meer dan slechts het belonen van de leden voor het niet verder laten oplopen van de melkproductie. Ook werd capaciteit ingehuurd van andere verwerkers om de melkvloed aan te kunnen.

Totaal €14,1 miljoen uitgekeerd

Volgens FrieslandCampina heeft zo'n 60 procent van de leden-melkveehouders aan de regeling deelgenomen. In totaal is aan hen €14,1 miljoen euro uitgekeerd. Door de tijdelijke maatregel, in combinatie met een aantal andere maatregelen, heeft FrieslandCampina in de afgelopen zes weken alle ledenmelk kunnen afnemen (uitgezonderd in de ijzelperiode in het noorden van Nederland).

Inmiddels beschikt FrieslandCampina weer over voldoende capaciteit om alle boerderijmelk af te nemen. Er is namelijk extra verwerkingscapaciteit beschikbaar gekomen, binnen en buiten FrieslandCampina. Naar verwachting zal de verwerkingscapaciteit tot in de zomer krap blijven.

Laatste reacties

 • kleine boer

  En nu hoor je niemand het zou toch geen effect hebben....

 • Andretefruchte@gmail.com

  Als dat op de spotmarkt direct effect heeft moeten we dit blijven volhouden

 • ...............

  Ik weet niet hoe ze bij Royal Friesland rekenen maar als ik 35 miljoen vermenigvuldig met 2 cent kom ik op € 700.000 uit en niet op 14.1 miljoen. Als het dat gekost heeft betalen ze € 0.40 per liter niet geleverd uit. Heeft de redactie dit ook nagerekend of is alles klakkeloos overgenomen?

 • alco1

  ........
  Geen twee cent voor niet geleverde melk, maar voor de melk die je gestabiliseerd leverde.

 • hekman

  ........ Ze betalen de premie niet over de hoeveelheid melk die ze NIET geleverd hebben. Maar over de totale hoeveelheid melk die de boer geleverd binnen die 6 weken. Mits ze binnen hun referentie quotem bleven. Dus dan kan best nog wel is kloppen die 14 miljoen

 • alco1

  Kleine boer.
  60 % geeft gehoor aan de oproep.
  Eerlijk gezegd denk ik dat met deze prijs er ook vanzelf wel bijna zoveel gestabiliseerd waren.
  40 % ging echter meer leveren.
  Ik denk dus nog dat het weggegooid geld is.
  De handel reageert wel met de prijs op de zgn. "lozing", maar dat is vaak gericht naar de verwachting en emotie. De marktprijs kan nooit zo snel reageren.
  Stemming makerij dus.

 • ...............

  Ja, jullie hebben gelijk. Vond het al zo raar. Had het wel 10 keer nagerekend en het bleef kloppen.

 • landboer

  Juist alco maar handel IS nu eenmaal de verwachting en emotie!
  Waarom denk je dat met deze prijs de aanvoer gestabiliseerd zou zijn? Er wordt nog steeds verdiend of zo je wilt kosten goedgemaakt met deze prijs.Als de prijs de aanvoer moet reguleren moet ie nog een dubbeltje zakken!

 • mtsjansens1

  ff rekenen: 14,1 miljoen euro uitgekeerd, 2 cent/kgmelk
  kom je op 705 miljoen liter geleverde melk waar de vergoeding over betaald is. Dit komt op jaarbasis op een produktie van 6,11 miljard liter melk.
  35 miljoen kg melk minder geleverd ( globaal 5%), kost dus zo 40 cent /kg niet geleverde melk.
  Als je het omrekend op jaarbasis kom je uit op 303 miljoen kg niet geleverde melk, kosten 121,2 miljoen euro. Over ALLE geleverde melk van FRC, kost deze regeling 1 cent/kg melk

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.