Foto: Fotostudio Wick Natzijl RundveeNieuws

Bonus FrieslandCampina houdt 35 miljoen kilo uit markt

FrieslandCampina heeft de melkaanvoer met 35 miljoen kilo melk (700 kilo per deelnemend lid per week) beperkt dankzij de stabilisatieregeling.

Dit heeft de zuivelonderneming bekend gemaakt. De tijdelijke maatregel liep vanaf 1 januari 2016 tot en met 11 februari 2016, en is nu beëindigd. Op de spotmarkt was het einde van de maatregel direct merkbaar. De notering daalde met 4 cent per kilo, omdat FrieslandCampina weer begon te ‘lozen’.

De tijdelijke maatregel omvatte meer dan slechts het belonen van de leden voor het niet verder laten oplopen van de melkproductie. Ook werd capaciteit ingehuurd van andere verwerkers om de melkvloed aan te kunnen.

Totaal €14,1 miljoen uitgekeerd

Volgens FrieslandCampina heeft zo’n 60 procent van de leden-melkveehouders aan de regeling deelgenomen. In totaal is aan hen €14,1 miljoen euro uitgekeerd. Door de tijdelijke maatregel, in combinatie met een aantal andere maatregelen, heeft FrieslandCampina in de afgelopen zes weken alle ledenmelk kunnen afnemen (uitgezonderd in de ijzelperiode in het noorden van Nederland).

Inmiddels beschikt FrieslandCampina weer over voldoende capaciteit om alle boerderijmelk af te nemen. Er is namelijk extra verwerkingscapaciteit beschikbaar gekomen, binnen en buiten FrieslandCampina. Naar verwachting zal de verwerkingscapaciteit tot in de zomer krap blijven.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin