Rundveehouderij

Nieuws 5173 x bekeken 19 reacties

'Biologische melk en vlees gezonder'

Biologisch geproduceerde melk en vlees zijn gezonder dan de gangbare varianten, zo concludeert een Britse studie.

Biologische melk en vlees bevat meer omega-3 vetzuren dan gangbare varianten, zonder dat het aantal calorieën of verzadigde vetzuren toeneemt. Dat concludeert de universiteit van Newcastle (Gr.-Br.). De conclusies uit het Britse onderzoek zijn gebaseerd op een zogeheten meta-analyse. Wetenschappers analyseerden daarbij 196 wetenschappelijke artikelen over melk en 67 over vlees.

Gezondere biomelk en biovlees 'door weidegang en rantsoen'

Het verschil in samenstelling tussen biologisch en gangbaar geproduceerde melk en vlees zou een gevolg zijn van het wel of niet toepassen van weidegang en van de rantsoensamenstelling.

Laatste reacties

  • alco1

    Achtergrond van de onderzoekers zegt al heel veel.

  • Martin Oldenhof

    En koeien van gangbare bedrijven zijn dus buiten het onderzoek gehouden?

  • kleine boer

    Dus rantsoen aanpassen en het is gezonder? Hier gangbaar en 100% gras met weidegang moet gezond zijn dus....

  • farmerbn

    Staat de heer Veldman hier achter? Heeft hij de conclusies gecontroleerd met hoor en wederhoor of gewoon dit artikel overgeschreven en op de site gezet? Als het laatste geldt dan is het stemmingmakerij.

  • vandenbrand

    weidegang, is dus biologisch in engeland??? en wij worden zoet gehouden met 0,5 cent meer voor weidemelk

  • pinkeltje

    Kortom een theoretische studie, dus ook met een theoretische uitkomst. Maar wat maakt het uit of het waar is? Laat de consument die er in gelooft gewoon lekker biologisch eten. Er zijn wel boeren die het wel willen produceren. En wil je wat meer weten over het nut en de betrouwbaarheid van dit soort onderzoeken, luister dan een keer goed naar wat Maarten 't Hart over deze studies te vertellen heeft.

  • landboer

    Daar hoef je toch geen wetenschapper voor te zijn ,elke kaasmaker weet dat je van melk van koeien die vers gras krijgen beter kaas kunt maken ,vroeger had je meiboter die je ook veel beter kon smeren,dat moet jij toch ook wel weten alco, maar het zal je wel niet passen.
    vandenbrand,je leest niet goed.

  • alco1

    Landboer. Mijn koeien krijgen vers gras in overvloed.

  • vandenbrandcv1

    Het is zo dat volop weidegang en enkelvoudig ruwvoer niet specifiek voorbehouden zijn aan biologische melkveehouderij. Ook in de reguliere landbouw wordt dit bij bedrijven toegepast. De kans is groot dat de eigenschappen van de melk geen verschil maken tussen biologisch en gangbaar bij een vergelijkbare omstandigheden.

  • landboer

    van denbrand, daar kun je best eens gelijk aan hebben.
    Alco ,als ik jouw reacties lees dacht ik wat anders, maar dat heb ik dus mis.
    Toch zou het wel een oplossing zijn voor de huidige melkvloed als veel meer boeren biologisch werden!

  • cyrielhendrikx@hotmail.com

    er zijn bio boeren waar de koeien onhigienisch worden gehouden en gemolken , lijkt me niet zo gezond die stront

  • alco1

    Landboer. Iedereen praat voor zichzelf.
    Ik hoef over mijzelf totaal geen zorgen te maken.
    Maar ik sta voor rechtvaardigheid.

  • vandenbrandcv1

    Cyrielhendrix niet stigmatiseren.
    Ondertussen weer gespeurd en ja hoor bij foodlog schrijven ze. 'Onderzoekers van de Nieuw-Zeelandse Auckland University voerden een meta-analyse uit op bijna 200 onderzoeken die gangbare en biologische melk vergeleken.

    Uit het onderzoek bleek dat koeien die veel en vaak in de wei lopen en dus meer gras eten, een nutrtioneel als gezonder beschouwde omega-3/omega-6 verhouding in hun melk hebben dan koeien die binnen staan en krachtvoer krijgen.

    Niet biologische, maar buitenmelk is gezonder.
    Uit het onderzoek bleek dat koeien die veel en vaak in de wei lopen en dus meer gras eten, een nutrtioneel als gezonder beschouwde omega-3/omega-6 verhouding in hun melk hebben dan koeien die binnen staan en krachtvoer krijgen.

    Niet biologische, maar buitenmelk is gezonder.

  • alco1

    Grasmelk zul je bedoelen.

  • veldzicht

    Nog niet zo lang geleden liepen hier nog volop blaarkop koeien die niet veel meer melk gaven als 5 a 5 1/5 duizend
    liter melk en zomers bijna alleen maar gras vraten,ik kan me toch wel voorstellen dat die melk beter is dan de stal koeien
    melk van koeien met 10.000 liter melk van tegenwoordig.

  • mtseshuis

    melk is melk, melk van 100% gras met een ureum van 30-40 lijkt me écht niet gezonder.... Wat 'n onzin... Theorethische kletspraat!
    En die Becel praat klopt allemaal niks van, de ene studie bewijst dat het waar is en de andere studie bewijst het tegenovergestelde! Feit is dat als je cholesterol te hoog is je pillen krijgt van de dokter en dat is het enige wat helpt, bakjes Becel vreten helpt dan écht niet! Net als grasmelk en graskaas eten dan ook niet helpt.

  • W Geverink

    En wat de dokter je niet verteld is dat je van de cholesterol pillen alsheimers krijgt en je dus beter niet te druk maakt over een iets te hoog cholesterol...

  • veldhuize001

    Wetenschappers zijn gewoon luchtfietsers ze lezen alleen maar in boeken en niets komt uit de praktijk dat is het probleem kom mij niet aan met wetenschap want dat stoelt nergens op en biologisch is echt niet beter men moet niet altijd luisteren wat die minkukels zeggen want dan ben je nergens meer

  • jorislenting

    [@mtseshuis] "melk van 100% gras met een ureum van 30-40 lijkt me écht niet gezonder.... "

    Ureum? Heeft dat niet iets met stikstof/kunstmest te maken?
    Daar letten die bioboeren wel extra op natuurlijk, die strooien toch kunstmest in het donker?...... Of bij een bepaalde stand van de maan, ofzo....?
    Nouja, hoe het precies zat weet ik niet meer. ;)

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.