Rundveehouderij

Nieuws 5676 x bekeken 1 reactie

Arla: lagere winstmarge ter ondersteuning melkprijs

Arla neemt over afgelopen jaar genoegen met een lager winstmarge om de leden-melkprijs enigszins in de benen te houden. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de zuivelonderneming. De directie spreekt van een solide prestatie ondanks de moeilijke markt.

De omzet daalde met 3,3 procent naar €10,3 miljard. De winst nam af met bijna 8 procent naar €295 miljoen, wat neerkomt op 2,8 procent van de totale omzet. Deze winstmarge ligt 0,2 procent onder de doelstelling. De zuivelgigant kondigde eerder al aan met een lagere marge genoegen te nemen gezien de inkomenssituatie van zijn melkleveranciers. Doel was om een zo hoog mogelijke voorschotmelkprijs uit te betalen.

Resultaat per kilo melk flink gedaald

Arla heeft als gevolg van de moeilijke zuivelmarkt fors minder waarde per kilo melk gegenereerd. De zogenoemde prestatieprijs, of anders gezegd: het resultaat per kilo melk, daalde met bijna 20 procent naar 33,7 cent. Nog niet duidelijk is wat de uiteindelijke melkprijs wordt die de ruim 12.000 leden over 2015 ontvangen.

Gemiddelde voorschotprijs €29,73 per 100 kilo

Het zuivelbedrijf betaalde vorig jaar een gemiddelde voorschotprijs van €29,73 per 100 kilo standaardmelk met 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit. Inclusief de contant uit te keren nabetaling van naar verwachting dik €1 komt de melkprijs 2015 voor standaardmelk uit op ruim €30,70 per 100 kilo, exclusief reservering van de winst op de individuele ledenrekening.

Opvallend is de flinke omzetdaling op de Duitse markt. De inkomsten daalden met 14 procent naar €1,17 miljard tegen €1,35 miljard in 2014. De prijsdruk in Duitsland is volgens het concern groot en kennelijk groter dan elders. In Groot-Brittannië, waar Arla de marktleider is, wist de zuivelonderneming zijn omzet met €100 miljoen te verbeteren naar €2,9 miljard. Het afzetvolume steeg op deze markt met 200 miljoen kilo.

Arla ontving 12,5 miljard kilo melk

Arla ontving van de coöperatieleden in de diverse landen waarin het is gevestigd 12,5 miljard kilo melk. Dat was ruim 700 miljoen kilo meer dan in het voorafgaande jaar. De totale melkplas, inclusief de leveranties van de niet-leden, steeg met 622 miljoen naar 14,19 miljard kilo. Kort gezegd: Arla nam minder melk af van de niet-leden.

De directie betitelt de uitkomsten als 'een solide prestatie' die is geleverd onder moeilijke omstandigheden voor de zuivelsector. Meer melk in Europa, gecombineerd met minder vraag uit China en de Russische handelsboycot, stuurde de prijzen neerwaarts. Hoogste baas van Arla Peder Tuborgh erkent de problematiek ten volle: "We wisten dat 2015 moeilijk zou worden en daarvan hebben alle melkveehouders de gevolgen ondervonden."

Directievoorzitter van ARla Peder Tuborgh. Foto: Arla
Directievoorzitter van ARla Peder Tuborgh. Foto: Arla

Kostenbesparing van €330 miljoen

Om de moeilijke omstandigheden het hoofd te bieden heeft de onderneming verschillende strategische keuzes gemaakt. Zo is het concern erin geslaagd de kosten ten opzichte van 2012 met €330 miljoen terug te brengen. In 2020 moet het kostenniveau nog eens met €400 miljoen zijn gereduceerd.

Ook was er meer focus op afzet van melk, een groot deel van de extra gecollecteerde melk, in het meer opleverende detail- en foodservice kanaal. Ook in het lopende jaar zijn de uitdagingen volgens Tuborgh niet gering. Het aanbod van zuivel is nog steeds groter dan de vraag. Niettemin verwacht hij dat het in de tweede helft van 2016 de goede kant op zal gaan.

Eén reactie

  • @meelmuisje

    Er word dus gewoon gewacht tot er een aantal boeren is afgevallen? Hier in de VulkaanEifel stoppen er schrikbarend veel. Niet alleen de kleintjes gaan failliet, trouwens. De banken hier geven ook de grotere boeren geen cent krediet meer. Onze Bank vertelde deze week dat de Arla haar ledenmelkprijs weer heeft verlaagd en vroeg met "Dat is toch geen leven, jezelf dood werken, voor wat?" waarom ook wij niet gaan stoppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.