Rundveehouderij

Nieuws 49 reactieslaatste update:3 mrt 2016

3.000 kilo per melkrobot per dag haalbaar

Jaarrond is per dag 3.000 kilo melk per melkrobot haalbaar. Dat stellen Daniel Herd en Arjen van der Kamp van Lely op basis van de data van 10.000 melkboxen (Lely Astronaut).

De gemiddelde melkproductie per melkbox per dag ligt op 2.000 kilo melk met gemiddelde 62,8 koeien per robot en een gemiddelde melksnelheid van 2,68 kilo melk per minuut.

Voorwaarden en gevolgen

Een hogere melkproductie per box kent een aantal voorwaarden en gevolgen. In het streven naar 3.000 kilo melk per box zijn er 71,3 koeien per robot nodig met een gemiddelde melkproductie van 41,38 kilo melk per koe per dag. Deze bezetting heeft echter wel gevolgen. Het aantal melkingen daalt naar 2,3, terwijl het aantal melkingen met 2,6 het hoogst is bij een productie van 1.500 tot 2.000 kilo melk per box per dag. Bij een toenemende melkproductie per box per dag varieert het aantal melkingen weinig, maar neemt het aantal weigeringen sterk af.

De resultaten wijzen erop dat de melkproductie per koe optimaal is bij een bezetting tussen 60 en 65 koeien. Daarboven neemt de productie per dier af.

Bezetting per robot boven optimum

Wie een productie per robot nastreeft van 3.000 kilo melk per koe moet zich dus realiseren dat het aantal koeien boven het optimum van 60 à 65 dieren ligt. Dat drukt de melkproductie per dier terwijl, een gemiddelde productie nodig is van ruim 41 kilo melk per koe. Daarbij moet de melksnelheid toenemen tot 3 kilo melk per minuut. Het aantal melkingen per koe neemt af en het aantal weigeringen daalt naar nagenoeg 0. Dit alles vergt een optimaal management van de veehouder en geeft extra arbeidsdruk.

Voor meeste veehouders niet haalbaar

De bevindingen geven wel aanknopingspunten om de gemiddelde prestatie van 2.000 kilo melk per robot per dag op te voeren door focus op melksnelheid, aantal koeien per box en de gemiddelde productie per dier per dag. Maar voor het gros van de veehouders is 3.000 kilo melk per robot niet weggelegd.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Dat beweren ze bij lely om op die manier de kosten per liter melk acceptabel te houden.

 • farmerbn

  Wat een kul van lely. Ze kunnen beter eerlijk zijn en vermelden hoeveel melk de gemiddelde robot volmelkt. Daarnaast een bestaand (!) voorbeeld van een robot die het erg goed doet. En dan niet één dag of week maar een volledig jaar.

 • Wijnand Hogenkamp

  Het gemiddelde staat keurig vermeld in de tweede zin......

 • diekmann

  droom maar lekker verder.

 • Piet Piraat

  Inderdaad droom maar lekker verder. Als je zo'n soort kulverhalen overneemt als boerderij zijnde zonder er eens even zwaar kritisch op in te haken dan weet ik het ook niet meer. Een gemiddelde van 41 kg is niet onhaalbaar, dat wil ik niet zeggen. Maar een gemiddelde van 41 kg met 2,3 melkingen daar mag je wel je vraagtekens bij zetten.
  Ik neem aan dat je over een veestapel praat die jaarrond verdeeld afkalft met een normale leeftijd.

 • deB.

  Wat een slecht stukje zeg!!
  Komen die bet-weters van lely er 24 uur per dag bij lopen dan??

  Mooie praat weer, maar wij als veehouders moeten het doen.
  En daar wordt door die map mannetjes veel te makkelijk over gedacht. Geen daden maar woorden!\

  BOERDERIJ : Denk is wat meer praktijkgericht! Het barst tegenwoordig van adviezen ed. Maar in de praktijk hoo maar

 • geen boer

  erg theoretisch, bijna hypothetisch verhaal. Wellicht dat BST gebruik de getallen nóg mooier kan maken?

 • alco1

  2000 liter per dag is al 730.000 liter per jaar.
  Als gemiddelde lijkt me dat al veel.

 • Wijnand Hogenkamp

  Eerlijk gezegd snap ik de negatieve reacties niet zo goed. Als Sven Kramer een record rijdt op de 10 km, wil dat toch ook niet zeggen dat iedereen dat kan. Ik zie wel kansen voor hogere productie per robot. Door de melksnelheid met 0,1 te verhogen door fokkerij pak je zo 100 kilo melk per dag. Nog eens 0,1 kilo melksnelheid per minuut winnen door taaie koeien uit te selecteren levert nog eens 100 kilo melk. Door de veevervanging te verlagen van 30 naar 25 procent heb je ipv 18 vaarzen nog 12 vaarzen aan de melk. Het verschil tussen productie oudere koe en vaars is zomaar 1500 kilo melk ofwel 25 kilo melk per robot per dag. Je hoeft niet naar 3000 kilo melk per robot. Maar als je van 2000 kan doorstomen naar 2250 per robot druk je je vaste lasten toch al met 10 procent, nietwaar?
  Wat betreft de oproep van Wv01: welke veehouder meldt zich die structureel een hoge productie bij de robot heeft. Zeg 2500 kilo melk per robot ??

 • farmerbn

  Ja wie haalt 912.500 liter per jaar met één robot?
  (2500x365= 912.500).

 • geen boer

  met alle respect: er wordt negatief gedaan omdat zonder duidelijke aanleiding of reden krampachtig naar een imaginair getal toe gerekend wordt, zonder enige praktijk-toetsing. Een zeer hoog als-dan gehalte, dat nogal advertorial-achtig overkomt.

 • kiepel

  Ik weet 100% zeker dat 2000kg melk gemiddeld per robot bullshit is.
  Als je dit klakkeloos overneemt ben je als boerderij nooit meer geloofwaardig.

 • krooneman

  Als Sven Kramer 10 km. rijdt in 15 min, dan wil dat nog niet zeggen dat hij 1000 km. rijdt in 1500 min. Met andere woorden, Het is één groot theoretisch lulverhaal, wat de realiteit in de verste verte niet benaderd. Jammer dat zoiets geschreven wordt op boerderij.

 • mtsschothorst

  3000 liter per dag
  Robot spoelt 3x daags 20 minuten.
  3000 liter:23 uur=130liter per uur.
  Koe geeft 41 liter:2,3 melkingen=17 liter per melding.
  Berekend dat minimaal 7,6 koeien per uur gemolken moeten worden jaar rond.
  Kennen mensen bij Lely geen onderhoud of storing?

 • arjangeenen

  Niet echt een verhaal waarbij Boerderij punten scoort. Dit is een verkapte advertentie. Jammer dat we bij de agrarische sector geen consumentenbond hebben met fatsoenlijke testen en artikelen. Ik vind het echt erg dat het grootste landbouwweekblad dit publiceert. Natuurlijk kunnen we er uit opmaken dat het theoretisch is maar alleen de kop al. Het is tijd dat we testen en reviews zien in de vakbladen waar ook eens vermeld wordt dat iets een slecht product is wat je beter niet kunt kopen. We betalen immers grof aan allerlei leveranciers!

 • alco1

  En als je het uitrekent moet er een gem. jaar productie van +/- 15.000 liter

 • mtseshuis

  Wat een geleuter, als je mooi wilt draaien en nieuwmelkte koeien niet met giga uiers wilt laten rondlopen hou dan maar gewoon 55-60 koeien per robot aan. Hebben ranglage koeien ook nog een keer mogelijkheid om naar de robot te gaan en als veehouder hoef je er niet de hele dag achteraan te lopen.
  Wij hadden 150 koeien max op 2 robots, was 1 grote ergernis, als we toen geweten hadden hoeveel, was er vrijwel direct de 3e gekomen. Dit draait heel mooi, rust en altijd op korte termijn een robot beschikbaar en je kunt menig koe met meer dan 60 kg per dag gewoon op 6x daags melken zetten. 165 koeien op 3 robots gaat mooi, laten die wijsneuzen maar lullen. Laat Lely maar zorgen dat de kosten voor onderhoud en onderdelen onderuit gaan, is veel belangrijker dan die laatste paar honderd liter melk per robot, geeft alleen maar werk en daar wilde net vanaf!
  2,3 melkingen bij 41 kg gemiddeld, foei!
  De gemiddelde melksnelheid moet ook niet meer omhoog, krijg je alleen maar melkliggers van. Wij melken nu 1700 kg per robot en dat gaat mooi, toen het 2500 kg was, was het gewoon 1 grote ergernis achteraf, maar daar kom je pas achteraf achter! Lekker slaaf van jezelf of je robots!

 • 0064376

  Als je boven 2ooo liter zit en je hebt een storing van meer dan 2 uur komen er ook al koeien die een melkbeurt overslaan. p. melken met 2 robots 140 koeien, komt nu gelukkig een buitenmelker.

 • 344412

  Melk zelf nu 4000 liter met 2 robots, nog maar 8% vrije tijd. Dit is het maximum, niet het gemiddelde. Vooral kop is mislijdend, moet zijn NIET haalbaar. Mijn koeien geven nu 35 liter gemiddeld omdat ze 3 x gemolken worden, ook weigeringen zijn nodig voor een goed robotbezoek, daalt het aantal melkingen dan daalt ook de produktie per koe per dag. Echt slecht artikel.

 • A1967

  Ik ben ook aan het rekenen geslagen, in onze 2x8 melken we 950 liter per uur, maal 24, maal 365.................welterusten

 • mtseshuis

  @344412: Dat komt dichter bij de waarheid, idd als de weigeringen teruglopen, is het het begin van het einde....
  Als het écht mooi melkt, heb je volop weigeringen en de maximale productie per koe per dag... Wij zaten destijds weleens op 5% vrije tijd, nou dan was je 3 dagen van slag met onderhoud of een storing die langer dan 1 uur duurde, zoveel melkingen die je dan mist met te weinig reserve... Dominante koeien komen gewoon na een paar uur weer kijken of ze al mogen en houden het plein vrij voor de robots.. Koeien hebben allemaal een eigen ritme qua bezoek, als ze daar af komen kom je er zo niet weer op..
  Laat Lely maar werk maken van die domme dingen die ze telkens weer in de softwareupdate stoppen ipv onzin uit te kramen waar 99 van de 100 boeren niks aan heeft! De laatste dommigheid betreft het platgooien van de robot als de bekers niet snel genoeg onder de jetters komen, erg fijn als je dat een paar keer 's nachts om 4 uur overkomt, word jezelf en de dienstdoende storingsmonteur niet blij van....

 • 344412

  By the way: in de tweede zin staat niet wat er gemiddeld per box wordt gemolken, onmogelijk. Zal rond de 1500 kg liggen. ( mogelijk wordt het gemiddelde maximum bedoeld)

 • farmerbn

  Het is erg stil nu bij lely én dhr Hogenkamp.

 • BO(skabout)ER

  goed verhaal! haha

 • diekmann

  Hoeveel zou lely betaald hebben voor dit artikel

 • johanvudwi

  ?? wij hebben ong. 70 koeien op de Lely robot. Het lukt om 2100-2200 ltr. te halen. Lely is fantastische robot. 3000 ltr is mooi streven. Zeg nooit nooit, en idd het is topsport. Met goede omstandigheden als perfecte stal en...ja permanent opstallen...

 • timmethy

  Belachelijk dat Boerderij zich hiervoor laat lenen. Je hoeft je maar een klein beetje te verdiepen om erachter te komen dat een dagelijkse productie van 3000 kg met de huidige koeien en techniek niet haalbaar is.

 • speedy

  Sowieso belachelijk dat er gesproken wordt over een
  gemiddelde van alle boxen van 2000 Liter. Laatst een artikel gezien dat er een nieuwe Lely bij gezet werdt omdat deze bij 1900 Liter vol zat.

 • Eminem2010

  nu 3400 liter met 100 koeien op 2 robots vrije tijd nog 16.8 procent vrije tijd aantal melk 2.9 /weigeringen 4.5/ melksnelheid 2.7 / Als je terug rekent kom ik op maximaal 2000 liter per robot uit met arbeidsgemak dat is 1.460.000 per jaar. tijdje met 1 robot 2300 gemolken maar drama 12 tot 15 ophaal koeien na een storing of onderhoud. ( maar uitzonderingen zullen altijd blijven negatief en positief maar 3000 liter is mijn situatie niet haalbaar maar misschien in de verre toekomst door updates of andere technieken.

 • farmerbn

  Waar blijft de reactie van die helden van lely? Graag hun reactie hoe ze dit willen doen.

 • jvanmaanen

  Wijnand Hogenkamp, als je deze reacties niet snapt komt het waarschijnlijk omdat je net als Lely iets te veel afdwaalt in de fantasie ipv blijven bij de normale werkelijkheid. Welk doel dient het om te vertellen wat Sven Kramer kan en dat een robot 3000 kg per dag kan melken. Een ieder met een beetje verstand van robots/koeien weet dat dit op jaarbasis gewoon een idioot scenario is. Je verhoogt je bezetting tot boven ideaal en verwacht een gemiddelde productie die ver boven normaal ligt. De idiote voorspellingen van Lely zijn er waarschijnlijk voor omdat onder normale omstandigheden een robot gewoon te duur is....

 • Wijnand Hogenkamp

  hier de achtergrondinfo die lely FMS deelde in haar digitale nieuwsbrief.
  http://www.lely.com/uploads/original/documents/MMM/English/2016/Optimizing_performance.2015.EN.pdf

 • 344412

  Ben overigens buitengewoon tevreden met 2000 kg per robot en over mijn 2 A4's. Weinig werk, weinig storing en redelijke kosten. €40 per dag aan onderhoud en reiniging, slijtdelen e.d. Als de robots weggaan, gaan de koeien mee!

 • halbe

  Beste Wijnand. Dit onderzoekje is niets meer dan een statistische analyse van gegevens afkomstig van Lely robiots. Als je goed leest dan staat er: 'boven 2400 kg/robot/dag is het aantal metingen niet voldoende om statistisch significant te zijn.' Toch extrapoleren de onderzoekers de gegevens naar 3000 kg/robot/dag. Lijkt mij niet helemaal juist. Er staat ook dat boven 70 koeien per robot de mekproduktie significant lager is. Dat ervaren alle robotboeren ook als er sprake is van een overbezetting. Hoe kun je dan extrapoleren tot 71 koeien met een melkproduktie van ruim 41 kg/koe.
  Als ik zo'n werkstukje inleverde bij mijn professor zou hij zeggen: 'ga dit nog maar eens overdoen en kom dan maar weer terug.'

 • farmer135

  Ach, in delaval folder zal waarschijnlijk staan dat zij de beste hebben. Beetje kritisch mag je wel zijn.

 • alco1

  Ik las er net een artikel over in veeteelt.
  Amerikaanse boer 56 koeien op een robot.
  Productie per koe/jaar 10.000 kg
  Per robot 2600 liter per dag.
  Dat kan toch helemaal niet!
  56 koeien x10.000 kg kg/koe = 560.000kg
  2600 per dag/ robot x 365 dagen = 949.000 kg

 • hylkema.l

  Al 18 jaar ervaring met de Lely melkrobot. De 2000 kg per dag per robot is gewoon haalbaar. Daarboven word het krapper, 2200 is nu toch wel ongeveer het maximum.

 • groot731

  klopt farmer, op het laval proefbedrijf hebben ze ook periodes boven 3000 liter/robot gemolken vertelde een onderhoudsmonteur, voorwaarde was wel een zeer korte TKT en ruimere melkintervallen, pas melktoestemming boven 15 liter, niet meer als 2.5 melkingen en vlot melkende...(en veel volk achter de hand denk ik)melk zelf ook blauw, zo"n 1800 liter/box gaat super...

 • Kreak

  Machtig zo,n verhaal! Ik vind de twee heren van Lely maar bescheiden. Ik zou gewoon 70 koeien van 70 liter op een robot doen, dan heb je 70x70=4900 liter per dag. Fantaseer er 100 bij en je hebt 5000 liter per dag! Laatst droomde ik dat een boer het had. Ik heb het ook aan de juffrouw verteld tijdens het kringgesprek, ze vond het maar een sterk verhaal. Misschien dat Lely nog een baan heeft voor mij, gaan we gezellig met z'n drietjes rekenen. Ik ben niet goed in moeilijke sommen, maar neem wel elke dag wat lekkers mee!

 • StavengaWM

  lely helpt zelf ook een handje mee om hoge productie te realiseren. De gemiddelde melkgift per koe ligt 1,5 kg dag hoger in de robot dan datgene wat er in de tank zit. m.a.w. doet het op een verjaardag wel goed maar in de portemonnee heb je er niets aan.

 • 344412

  Onzin Stavenga, scheelt + of - minder dan 1%. Bedrijfseconomisch zit ik minder dan 100 kg lager dan op de MPR, al 3 jaar op rij. Vorig jaar 1197700 geleverd aan fabriek, MPR rjg 113 koeien 10.680

 • Kreak

  Ik geloof gewoon niet dat de gemiddelde productie per box 2000kg/dag is. Het kan wel, maar dan hebben Daniël en Arjan de 10.000 best presterende boxen geselecteerd en ligt de spreiding voor het gros tussen de 1800 en 2200 kg per dag. Als je een lange tijd en bedrijfsbreed gemiddeld meer dan 2200kg per box melkt, behoor je volgens mij al tot de wonder-boeren.

 • 344412

  Klopt, zie Veeteelt, wel een goed artikel op basis van zelfde rapport.

 • Lely Maassluis

  Lely heeft in een nieuwsbrief aandacht besteed aan een eigen wetenschappelijk onderzoek op basis van resultaten van klanten wereldwijd zonder hieraan een waardeoordeel te koppelen. Het optimaliseren van een bedrijf is immers altijd afhankelijk van veel verschillende managementfactoren op het gebied van de koe, voeding, techniek, stalinrichting etc . Dit is altijd bedrijfsspecifiek.
  Zoals blijkt uit dit onderzoek, bestaan wereldwijd enkele bedrijven die 3.000kg/robot/dag weten te realiseren. Het kan dus, maar moet niet. Uiteraard moeten productiedoelstellingen altijd passen bij de visie en bedrijfsplannen en situatie van een individueel ondernemer en zijn melkveebedrijf.

 • alco1

  3000 liter per dag is 1.095.000 liter per jaar per robot.
  Staan er honderd koeien op met 10.095 liter p/j
  Of 50 met 20.190 liter p/j
  Ik denk dat er ergens een keer een robot op één enkele dag 3000 liter gemolken heeft.
  En dat fantasten hier mee aan de haal zijn gegaan.

 • Peet1212

  Ja ja Lely Maassluis ergens in de wereld is een bedrijf waar dag en nacht iemand koeien aan het halen is voor de robot,
  maar dat is geen realistisch verhaal.
  Jammer dat Boerderij zich hiervoor laat gebruiken

 • jstut

  Zonder wisselingen van de koeien en geen storingen en geen onderhoud zou er zelfs bij een melksnelheid van 3 kg/min. 4320 kg per box mogelijk zijn. Als er gemiddeld 41 kg melk/ koe is dan zullen er veel koeien bij zijn die 70 kg melk geven deze staan bij de melk snelheid dan al 23 minuten in de melkrobot. dat is dan 3 koeien per uur.
  Dan kan er zelfs 5040 kg melk uit een box komen. Waarom zorgen wij er niet even voor dat wij alleen deze koeien op het bedrijf hebben.
  En daarnaast een storingvrije melkrobot dat kan zonder onderhoud zijn werk kan doen.
  Sprookjes kun je in Kaatsheuvel zien. Maar mogelijk ook in Maassluis.

 • arjangeenen

  Zo kun je ook elke hoofdprijs winnen van elke loterij waar je aan mee doet. Het is bewezen dat het kan want als iemand hem 1 x wint kan deze persoon hem ook altijd winnen. Zo kun je de hoogste uurprestatie van een robot nemen van een moment in de afgelopen tien jaar en dit vermenigvuldigen. Het ergste blijf ik vinden dat dit dan gepubliceerd wordt. Dat een bedrijf dit roept is tot daar aan toe maar dat boerderij dan deze kop plaatst zegt toch wel iets..

 • deB.


  Lely met een wetenschappelijk onderzoek?? praktijk onderzoek!! En stop met deze idiote waanbeelden! Dream on

Laad alle reacties (45)

Of registreer je om te kunnen reageren.