Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Uitstoot broeikasgas Belgische veehouders 25% gedaald

De Belgische melkveehouderij heeft sinds 2000 de uitstoot van broeikasgassen met 25% weten te verlagen. Dit meldt de Belgische Boerenbond.

Tussen 2010 en 2015 daalde de CO2-voetafdruk van een gemiddeld bedrijf (84 melkkoeien, 74 stuks jongvee en een totale melkproductie van 700.000 liter) van 1,04 naar 0,95 CO2-equivalenten per kilogram rauwe melk, bij 4% vet en 3,3% eiwit. Dit komt neer op een daling van 9%.De daling wordt mede veroorzaakt door een efficiëntere productie. De melkproductie steeg in vijf jaar tijd met 6%, terwijl het eiwitpercentage toenam van 3,3 naar 3,5%. Daarnaast groeide het vervangingspercentage licht, waardoor meer emissies toegekend worden aan verkocht vlees van koeien.

Grote verandering bij voerproductie en -aankoop

Een grote verandering is opgetreden bij de productie en aankoop van voer. Het aandeel van sojameel en sojahullen in krachtvoer daalde met 12%. Er wordt nadrukkelijker gekeken naar inzet van eiwit uit eigen regio. Daarnaast worden steeds meer bijproducten als bietenperspulp, bierbostel en tarwegistconcentraat ingezet; producten met een lagere CO2-invloed dan geïmporteerde krachtvoergrondstoffen. In de eigen ruwvoerproductie wordt er meer gras en mais geproduceerd met minder kunstmest per hectare, en wordt meer eiwitrijk ruwvoer in de vorm van grasklaver geproduceerd.

Beheer
WP Admin