Nederland is koploper in de export van babyvoeding naar China. - Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Nederland exporteert meeste babyvoeding naar China

Nederland was in 2015 met ruime afstand dé leverancier van babymelkpoeder voor China. De afzet omvatte bijna 58.000 ton, tegenover 33.600 ton in het jaar ervoor.

Dit blijkt uit gegevens van het douanesysteem GTIS, zoals weergegeven door het Italiaanse Clal.

Met deze toename steeg de Nederlandse afzet in China met bijna 72%. In 2010 verkocht Nederland nog maar dik 6.000 ton babyvoeding in China.

Nederland op 1, Ierland op 2

Na Nederland is Ierland de grootste exporteur van babyvoeding naar China. De Ieren verkochten in 2015 bijna 25.000 ton naar China.

Hierna volgen Duitsland, Frankrijk en Nieuw Zeeland.

Duitsland sterkste groeier met babyvoeding voor China

Duitsland is de laatste jaren de sterkste groeier op de Chinese markt voor babyvoeding en verkocht vorig jaar 17.500 ton product. Daarmee is het Frankrijk en Nieuw-Zeeland voorbij gegaan. Deze 2 landen piekten met hun verkopen in 2013, waarna ze marktaandeel verloren. Frankrijk zag de verkopen ook in 2015 dalen, Nieuw Zeeland won in 2015 marktaandeel terug. De verkopen van beide landen daalden in de nasleep van het botulismealarm in 2013, over babyvoeding van Danone.

Singapore zakt

Singapore, dat vanouds een grote (re-)exporteur van babyvoeding naar China was, ziet de export gestaag verder afnemen.

FrieslandCampina

De export per land maakt nog niet veel duidelijk over de prestaties van individuele bedrijven. Vanuit Nederland exporteren naast FrieslandCampina ook Danone (Nutricia) en Ausnutria-Hyproca. De waarde van de export wordt niet aangegeven.

Beheer
WP Admin