Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

'Koe met horens heeft andere melksamenstelling'

De hoorns van koeien hebben meer functies dan alleen soortgenoten imponeren. Dit stelt Ronald Rongen van Low Stress Stockmanship Europe, tijdens een lezing op boerderij Van ’t Zandeind in Riel.

De hoorns dienen door de open en sterk doorbloede structuur onder andere voor de afkoeling van een rund. Ook dient het sponsachtige weefsel van de hoornpit voor de opslag van met name mineralen. Het opvallendste verschil tussen gehoornde en ongehoornde koeien is wel de afwijkende structuur van melk, urine en bloed. Uit verschillende buitenlandse onderzoeken blijkt dat melk van ongehoornde koeien door de andere melkstructuur sneller ‘veroudert' en daardoor minder lang houdbaar is. Volgens Rongen onderzoeken inmiddels enkele partijen de mogelijkheden om melk van gehoornde koeien apart te verwerken en te verwaarden.

Meer verwondingen bij onthoornd vee

De argumenten van veehouders dat hoorns voor onrust in het koppel zorgen en gevaarlijk zijn, nuanceert Rongen. Als de indeling van de stal klopt en dieren voldoende ruimte hebben, vormen hoorns geen enkel probleem. De vorm en stand van de hoorns bepaalt de rangorde. Een ranglager dier zal een ranghoger dier dat breder gehoornd is, altijd uit de weg gaan. Verwondingen ontstaan vooral omdat de bewegingsruimte in stallen te klein is. Rongen stelt dat verwondingen zich meer voordoen bij onthoornd vee. Daarbij gaat het vaak om inwendige kneuzingen en bloedingen. Gehoornd vee gaat kop-kopgevechten aan, onthoornd vee stoot vooral in de zij in de ribbenkast van de tegenstander; dit doen ze omdat ze bij kop-kopgevechten geen grip op elkaar krijgen vanwege het ontbreken van hoorns.

Hoorns effect op melkproductie en vruchtbaarheid

Over het hoornloos fokken is Rongen kritisch. Het lijkt praktisch, maar langetermijngevolgen zijn nog onvoldoende bekend. Inmiddels wordt duidelijk dat bij sommige rassen en kruislingen bij hoornloze koeien de melkproductie en gehaltes lager liggen dan bij gehoornde soortgenoten, net als de levensduur en vruchtbaarheid.

Maandag 23 januari geeft Ronald Rongen een tweede lezing over Low Stress Stockmanship op Boerderij Van ’t Zandeind, Zandeind 34, in Riel.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Lawn boy (genetisch erg veel gebruikt bij hoornloosheid) is een stier die hoornloosheid vererft maar ook een gehaltenverlager is. Om nu te stellen dat die dochters lagere gehaltes hebbben door hoornloosheid , gaat mij te ver. De geloofwaardigheid van Rongen gaat bij mij nu naar nul.

 • a van Gerwen

  Is er ook onderzocht wat de rangorde van de veehouder wordt als hij zich tussen een gehoornd koppel koeien begeeft.

 • kleine boer

  Wat de boer niet kent...weidegang en horens gaat prima samen 10 ct op melk en het stroomt vol met deze melk

 • puinhoop

  Lopen tussen een koppel gehoornd vee is volkomen veilig A de v. (Behalve als een koe net gekalfd heeft dan). Bovenstaand verhaal klopt als een bus. Is in 1982 al door Seelbach vertelt. Ook Demeter heeft er verschillende publicaties aan gewijd.

 • a van Gerwen

  Puinhoop, laten de meeste koeien nu ieder jaar een keer kalveren. Loop je met 100 melkkoeien toch een behoorlijk risico lijkt me.

 • arink

  Gehoornde koeien zijn allerminst gevaarlijk, we werken er al jaren ( weer ) mee. Ik ben niet gelovig volgens de leer van de bijbel, maar dat er meer tussen hemel en aarde is dan dat wij waarkunnen nemen staat wel vast.
  Google maar eens met Das Kuhhorn als Beitrag zur Milchqualitaet.

 • alco1

  Met zoiets denk ik aan een vriend van vroeger.
  Hij had sterke voorkeur voor een bepaald biermerk.
  Alles in glazen geschonken en de beoordeling was verre van juist.

 • landboer

  Ach alco als je het maar verkopen kunt ,daar gaat het om!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.