Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

Koe met hoorns heeft andere melksamenstelling

De hoorns van koeien hebben meer functies dan alleen soortgenoten imponeren. Dit stelt Ronald Rongen van Low Stress Stockmanship Europe, tijdens een lezing op boerderij Van ’t Zandeind in Riel.

De hoorns dienen door de open en sterk doorbloede structuur onder andere voor de afkoeling van een rund. Ook dient het sponsachtige weefsel van de hoornpit voor de opslag van met name mineralen. Het opvallendste verschil tussen gehoornde en ongehoornde koeien is wel de afwijkende structuur van melk, urine en bloed. Uit verschillende buitenlandse onderzoeken blijkt dat melk van ongehoornde koeien door de andere melkstructuur sneller ‘veroudert’ en daardoor minder lang houdbaar is. Volgens Rongen onderzoeken inmiddels enkele partijen de mogelijkheden om melk van gehoornde koeien apart te verwerken en te verwaarden.

Meer verwondingen bij onthoornd vee

De argumenten van veehouders dat hoorns voor onrust in het koppel zorgen en gevaarlijk zijn, nuanceert Rongen. Als de indeling van de stal klopt en dieren voldoende ruimte hebben, vormen hoorns geen enkel probleem. De vorm en stand van de hoorns bepaalt de rangorde. Een ranglager dier zal een ranghoger dier dat breder gehoornd is, altijd uit de weg gaan. Verwondingen ontstaan vooral omdat de bewegingsruimte in stallen te klein is. Rongen stelt dat verwondingen zich meer voordoen bij onthoornd vee. Daarbij gaat het vaak om inwendige kneuzingen en bloedingen. Gehoornd vee gaat kop-kopgevechten aan, onthoornd vee stoot vooral in de zij in de ribbenkast van de tegenstander; dit doen ze omdat ze bij kop-kopgevechten geen grip op elkaar krijgen vanwege het ontbreken van hoorns.

Hoorns effect op melkproductie en vruchtbaarheid

Over het hoornloos fokken is Rongen kritisch. Het lijkt praktisch, maar langetermijngevolgen zijn nog onvoldoende bekend. Inmiddels wordt duidelijk dat bij sommige rassen en kruislingen bij hoornloze koeien de melkproductie en gehaltes lager liggen dan bij gehoornde soortgenoten, net als de levensduur en vruchtbaarheid.

Maandag 23 januari geeft Ronald Rongen een tweede lezing over Low Stress Stockmanship op Boerderij Van ’t Zandeind, Zandeind 34, in Riel.

Beheer
WP Admin