Rundveehouderij

Nieuws 10 reactieslaatste update:28 dec 2016

Flynth: meer dan 90% melkveehouders kiest voor GVE-regeling

Voor meer dan 90% van de 4.000 melkveehouders die klant zijn bij accountantskantoor Flynth, zal de GVE-regeling het voordeligst zijn. Dat zegt Jan Breembroek, vakdirecteur Agro Advies.

Dit is een aangepaste versie van het artikel dat verscheen op 27 december 2016.

Breembroek baseert zijn inschatting op de uitkomst van berekeningen die Flynth maakte voor zijn klanten. “Voor ten minste 90% van onze klanten is de GVE-regeling veel gunstiger dan de melkverminderingsregeling.”

Bij de GVE-reductieregeling krijgt een melkveehouder een GVE-referentie op basis van het aantal dieren op referentiedatum 2 juli 2015 minus 4%. Voor grondgebonden bedrijven geldt de korting van 4% niet. Het bedrijf moet het aantal dieren reduceren tot op of onder dit niveau. Elke GVE wordt gezien als 800 kilo melk in het melkgeld, ongeacht de werkelijke melkproductie.

Volgens Breembroek is voor drie categorieën melkveehouders de melkverminderingsregeling interessant: melkveebedrijven met een lage melkproductie per koe; bedrijven met relatief veel jongvee, die deze ook per se willen behouden. Bijvoorbeeld melkveehouders die over de lange termijn hun veestapel nog flink willen uitbreiden en daarom veel jongvee in 2017 willen aanhouden, en melkveehouders die in 2015 wel molken, maar op de peildatum 2 juli 2015 een laag dieraantal hadden. Dit geldt voor starters, nieuwbouw, ziekte of andere calamiteiten. Deze bedrijven hebben minder nadeel van de melkverminderingsregeling, omdat zij op 2 juli veel minder of helemaal geen vee hadden. Voor alle overige bedrijven is de melkverminderingsregeling niet interessant.

Rekenen met kengetallen

Breembroek benadrukt dat het heel belangrijk is dat melkveehouders echt gaan rekenen met hun kengetallen van de afgelopen jaren. “De uitdaging is vervolgens om goed naar de regelingen te gaan kijken en een strategie te bepalen. Bedrijven die gebruik kunnen maken van de solidariteitsregeling, weten al de scherpe kantjes van de regelingen af te halen. Dat is gunstig.”

Minder optimistisch dan de Rabobank, is Breembroek over de deelname aan de stoppersregeling. Rabobank verwacht dat 10% van de melkveebedrijven mee zullen doen. “Uit eigen onderzoek blijkt op basis van ons klantenbestand dat 4 tot 5% van de melkveehouders wil stoppen in 2017. Daar komt bovenop 1 à 2% die ook daadwerkelijk moet stoppen in 2017.”

Fosfaatreductieplan en GVE-reductieregeling

Flynth reageert hiermee op regelingen in het fosfaatreductieplan van de zuivelsector. Het fosfaatreductieplan gaat via twee sporen werken: een melkgeldregeling en een Grootvee-eenheid (GVE)-reductieregeling.

Bij de melkgeldregeling krijgen melkveehouders een referentievolume melk toegekend, op basis van de melkproductie in 2015 minus 4%.

Laatste reacties

 • farmer135

  Wat is grondgebonden , fosfaatreferentie 0 ?

 • emaalderink

  Idd. Ik wil nu ook wel eens weten wat grondgebonden is. Afgelopen half jaar nog steeds nergens kunnen vinden. En wat is een "klein " fosfaatoverschot?

 • MF boer

  En wanneer grondgebonden 02-07-2015 of nu ?

 • WJHDKremer

  Wanneer massaal voor de gve vermindering wordt gekozen, zal fc de melkreductieregeling verlengen. In de praktijk zal veel niet melkproducerend vee worden afgestoten. Fc kan dan nog steeds niet de melk verwerken. De aanvoer zal onvoldoende dalen.

 • Klaasvaak

  WJHDKremer
  Denk je nou werlelijk dat de reductieregeling ook maar iets te maken heeft met de verwerkingscapaciteit?
  Net als de melkprijsverlaging van vandaag zijn dat politieke regelingen om boeren zo min mogelijk aan de laatste liters te laten verdienen. FC voert massaal de druk op om zo snel mogelijk zoveel mogelijk koeien weg te doen.

  Waarom zou je anders je eigen referentieperiode mogen kiezen voor de reductieregeling t/m maart?

 • landboer

  Kremer dat is een probleem van FC ,heeft niks met fosfaatreductie te maken.

 • driepint

  Klaas Vaak en Landboer; de standstill heeft juist alles met de beperkende verwerkingscapaciteit te maken. RFC had gehoopt dat fosfaatrechten de melkaanvoer zou dempen. Nu deze uitgesteld werden moest RFC aan de noodrem trekken. De 10-cent regeling was alvast ingevoerd om de eerste aanvoer te remmen. RFC vertrouwt op de verkrijging van AVV, maar indien dat niet het geval is, kan RFC de standstill oprekken naar juni zonder tussenkomst van de ledenraad. De reductieregeling heeft dus niets te maken met fosfaat.

 • alco1

  Boeren die het voer en ook de ruimte voor mest van de koeien zelf hebben, hebben maar een kostprijs van 20 cent per liter.
  Deze standstill kost dus uitgaande van 25 liter gemiddeld ong. 150 euro per koe.
  Voor een koe die toch weg moet geen probleem.
  Maar daar doe je een courante koe niet voor weg.
  Als ze dan toch een afslachting willen veroorzaken zouden ze een veel langere tijdsduur moeten afkondigen.
  Dan ook gaan misschien meer het vertrouwen in het eens zo grote FC opzeggen.

 • oorspronkelijk

  hoe is het mogelijk
  gve en reductie geven dezelfde uitkomst bij mij.
  dus minder jongvee en meer krachtvoer is meer melk
  of kan er niet verwerkt worden
  blijft de melkprijs onder druk???????
  dweilen met de kraan open
  wat is een collectief belang-sector breed???

 • vd meer

  @Robbies snapt het

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.