Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Cono wil leden extra betalen voor duurzaamheid

Kaasmaker Cono start volgend jaar met een proefproject ‘belonen op duurzaamheidsresultaten’.

De coöperatie doet nog geen uitspraken over de vraag waarvoor boeren beloond kunnen worden, maar noemt vergoedingen van €250 tot €2.000 per jaar per bedrijf.

Pilot met 100 melkveehouders

Deze beloning zal komen bovenop de bestaande Caring Dairy-regelingen. Voor de pilot is de coöperatieve kaasmaker op zoek naar 100 melkveehouders, zo wordt gemeld in het ledenblad. Dit is ongeveer een vijfde van het totaalaantal leden, waarmee de betiteling van pilot wel een beetje bescheiden lijkt.

Cono-leden die willen deelnemen, moeten zich deze maand nog aanmelden. De coöperatie heeft eerder al gemeld dat de weidegangpremie wordt verdubbeld van €1,00 naar €2,00 per 100 kilo. Voor het reguliere Caring Dairy-programma kunnen melkveehouders een premie ontvangen tot €0,75 per 100 kilo melk.

Smaakafwijkingen voorkomen

Cono meldt verder dat het voortaan alle producten uit de bioethanolindustrie in de ban doet. Veehouders moeten niet alleen tarwegistconcentraat weghouden bij hun melkvee, maar ook producten als ProtiWanze, Proti+ en andere die bij de bioethanolindustrie vandaan komen. Reden is dat de kaasmaker heel alert is op voeders die de smaak van de kaas negatief kunnen beïnvloeden. Van tarwegistconcentraat (tgc) is bekend dat dit een slechte uitwerking heeft op de producten van de Noord-Hollandse kaasmaker. Enkele jaren terug leed Cono forse financiële schade omdat het kazen moest terugnemen die vanwege het gebruik van tgc smaakafwijkingen vertoonden. Buitendienstmedewerkers van Cono zelf en van Qlip beoordelen melkveehouders op het gebruik van bioethanolproducten.

Beheer
WP Admin