Een Amerikaanse analist denkt dat de zuivelprijzen in 2017 en 2018 blijven stijgen. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Analist: stijging melkprijs zet in 2017 en 2018 door

De situatie op de wereldzuivelmarkt is zo verbeterd dat de melkprijzen in 2017 wereldwijd blijven stijgen. Dit stelt zuivelanalist Mark Stephenson van de Universiteit van Wisconsin in een interview met Brownfield News.

Stephenson sluit zelfs niet uit dat de melkprijsstijging ook in 2018 doorzet. De analist baseert zich op de stijgende vraag vanuit met name China, Azië en Mexico. Daar staat een dalende melkproductie in de grote productiegebieden als de Verenigde Staten, Europa en Nieuw-Zeeland tegenover. Volgens Stephenson hebben veranderingen van 1% tot 2% in de productie al grote invloed op de boerenprijzen. De grotere vraag vanuit de markt is voor de Verenigde Staten en Europa reden om hun opgebouwde voorraden van onder andere melkpoeder nu weer in de markt te zetten. Dat extra aanbod kan de markt nu ook aan.

Analist ziet melkproductie niet snel groeien

Wat Stephenson betreft is het met bulkproducten nemen wat de markt toestaat. De melkproductie zal volgens de analist niet zo snel toenemen, een goede ontwikkeling voor de prijsontwikkeling. Afgelopen zomer zaten de melkprijzen op het laagste punt, vanaf nu moet het alleen nog maar opwaarts gaan. Dat kopers door de lage prijzen en lagere productie nu ook weer actiever worden, is alleen maar gunstig. Richting komend voorjaar verwacht Stephenson daarom een duidelijk aantrekkende markt.

Waarschuwing voor veehouders: let op productiekosten

De analist waarschuwt veehouders wel om meer te kijken naar hun productiekosten, ook al worden er betere prijzen verwacht. De wereldmarkt vertoont een driejaarlijkse cyclus van daling en stijging, dus na 2018 is de kans groot dat de melkprijzen weer dalen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin