Van Dam: we hebben gelijk, maar ik weet niet of we het krijgen - Foto: Ton Kastermans Fotografie RundveeNieuws

Van Dam ‘heeft gelijk’, maar weet niet of hij het krijgt

Nederland zou sterk staan als het tegen de Europese Commissie in gaat over de beoordeling van het stelsel van fosfaatrechten als ongeoorloofde staatssteun. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Van Dam wil echter niet het risico lopen in de juridische procedure bakzeil te moeten halen. “We kunnen gelijk hebben, en daar ben ik van overtuigd. Maar ik ga dat risico niet lopen met de portemonnee van de melkveehouders.”

Van Dam zegt dat hij samen met de hele melkveehouderijketen zoekt naar een oplossing om de fosfaatproductie binnen de perken te krijgen.

De eerste contouren van dat plan zullen volgende week vrijdag duidelijk worden. Alle partijen in de keten, van voerleveranciers tot zuivelondernemingen en boeren, worden erbij betrokken. “Maar dan is het nog de vraag of we een plan op tafel hebben waar alle partijen achter staan, en waarmee we de staatssecretaris naar Brussel kunnen sturen”, aldus Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij.

Gezamenlijk plan maken

“Als we 80% mee hebben en we vragen de staatssecretaris een algemeen verbindendverklaring af te geven, dan nog zegt hij nee, denk ik”, zegt Romijn. Daardoor zal het heel lastig worden een plan te bedenken waar iedereen aan meedoet. “En dat moet het ook nog een plan zijn waar Brussel mee kan instemmen.”

De melkveehoudersvoorzitter hoopt dat er ruimte zit in het Europese crisisplan voor de melkveehouderij, om een gezamenlijk plan te maken. Een van de opties waaraan Romijn denkt is een stoppersregeling, waarbij de ruimte van stoppende boeren wordt gebruikt ten behoeve van de blijvers. Daarvoor zou ook geld kunnen worden gebruikt dat de staatssecretaris beschikbaar heeft, uit Brussel.

‘Meevechten in Brussel’

Nederland heeft €23 miljoen uit Brussel gekregen om te besteden voor de bestrijding van de crisis in de zuivel en de varkenshouderij. Van Dam zei tijdens de bijeenkomst in Zwolle woensdagavond begrip te hebben voor de noden en zorgen van de melkveehouders. Hij begrijpt dat duidelijkheid gewenst is, zei hij na een emotionele oproep van een boerin.

“We moeten het samen doen”, aldus de staatssecretaris. Hij wil niet alleen dat de ketenpartijen meewerken. Hij vraagt ook steun en snelheid van de Tweede Kamer. Romijn voegde daaraan toe dat hij met de staatssecretaris wil meevechten in Brussel. Op de vraag of Romijn nog vertrouwen in de staatssecretaris heeft, zei hij: “Ik heb geen keus.”

Beheer
WP Admin