Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Hooimelk ook in Zwitserland in het schap

Een groep van 20 Zwitserse boeren verenigd in Napfmilch AG heeft zich gestort op de productie van 'hooimelk'.

Ze hebben inmiddels een contract met de Zwitserse supermerktketen Coop. In 65 filialen wordt verse melk en kaas van hooimelk aan de consument aangeboden tegen een meerprijs.

De Zwitsers stappen daarmee in het voetspoor van Oostenrijkse collega's, die eerder zijn gestart met het concept hooimelk. Centraal daarin staat het gebruik van vrijwel uitsluitend vers gras en hooi als veevoer. Koeien krijgen heel beperkt bijgevoerd. Gebruik van kuilvoer is uit den boze. Het veevoer moet absoluut 'Silofrei' zijn, zoals dat heet.

'Hooimelk is authentieker en van hogere kwaliteit'

De melkveehouders claimen dat ze met hooimelk een product op de markt zetten dat van hogere kwaliteit en authentieker is dan melk die is gewonnen met behulp van gangbaar veevoer.

Onder de 20 melkveehouders zijn er ook acht die zelf kaas maken. Ze zijn allen gevestigd in het afgelegen Napfgebied tussen Bern en Luzern.

8.000 Heumilch-boeren in Oostenrijk

De Verein Heumilch Schweiz waakt over de kwaliteitsstandaarden en productievoorwaarden. In Oostenrijk zijn er inmiddels 8.000 Heumilch-boeren en zo'n kleine 60 verwerkers. Heumilch heeft sinds maart van dit jaar ook een officiële Europese erkenning voor het concept. Toen kreeg het namelijk het recht om het keurmerk van 'Gegarandeerde traditionele specialiteit' te voeren.

Eén reactie

  • koestal

    Ook lekkere kaas !

Of registreer je om te kunnen reageren.