Rundveehouderij

Nieuws 22 reacties

FrieslandCampina zet deur open voor aanvoerregulering

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft de deur opengezet om de melkaanvoer te kunnen reguleren.

De ledenraad heeft dinsdag namelijk een aanpassing in het melkgeldreglement goedgekeurd die het mogelijk maakt om 'in geval van uitzonderlijke omstandigheden' snel en effectief tijdelijke maatregelen te kunnen nemen.

Ophaalplicht niet opzij geschoven

Hiermee worden statutaire verplichtingen over zaken als ophaalplicht niet opzij geschoven, stelt een woordvoerder, maar kunnen in geval van nood toch aanvullende maatregelen worden genomen.

Een uitzonderlijk omstandigheid kan volgens FrieslandCampina zijn: een plotseling sterk stijgend melkaanbod waardoor een tekort aan verwerkingscapaciteit van de onderneming ontstaat, maar ook een exportbelemmering, een dierziekte en of extreme weersomstandigheden, waardoor melk niet ingenomen en/of verwerkt kan worden.

Instemming ledenraad nodig bij concrete maatregelen

Zou FrieslandCampina de komende tijd willen overgaan tot concrete maatregelen, dan is nogmaals instemming van de ledenraad daarvoor nodig.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Kortom, het risico van "extreme" omstandigheden komt nog meer als voorheen bij de melkveehouder te liggen.

 • melkveehouderijritsema1

  we worden verneukt waar we bij staan.
  probeer de ledenraad al te bellen niemand neemt op

 • brutus71

  Geldt deze regeling voorstel de huidige fosfaat crisis, kunnen ze elk lid 10% korten op de melkleverantie over 2017?

 • GCK

  De coöperatie wordt op deze manier als politiek instrument gebruikt. De leden worden op deze manier, evenals in het geval van de monovergisters, gepasseerd.

 • melkveehouderijritsema1

  Korten op de geleverde liters van 2015/2016 heb ik gehoord.
  Nou er gaan echt geen koeien we hier dan maar minimaal brok en de dieren gezond houden.
  Tijd voor actie!!!!

 • Goselink

  Goede regeling alleen 2 jaar te laat.

 • John*

  melk productie is rap genoeg bij te sturen.. denk in rendement i.p.v. kostprijs. een middel is tot doel verheven en dat maakt de hele sector kapot.

 • bb40

  Ik zie nergens derogatie staan ,als dat er buiten blijft kan ik er mee leven.
  Derogatie moet elk bedrijf afzonderlijk zelf op lossen.

 • Marco22

  Langzaam maar zeker wordt RFC ontdaan van haar cooperatieve veren.
  Van een melkfabriek die in dienst is van de boeren naar melkfabriek die de boeren gaat dicteren.

 • begin vast allemaal met je lidmaatschap op te zeggen bij lto of ztlto als ze toch niks voor je doen scheelt op de meeste bedrijven 1000 euro per jaar

 • Fryslanboppe

  Als dat betekend dan vrij aan de spotmarkt mogen leveren lever ik liever vandaag nog dan morgen. Maar dat zal dan wel weer niet mogen. Ze laten zich idd door de politiek gebruiken. Heel jammer.

 • Miriam

  Goede regeling, maar daar hadden ze eerder mee moeten starten. Nu is het feitelijk te laat: er zijn al veel te veel koeien, die samen teveel fosfaat produceren.

 • Maxxum

  Waar zijn we nu helemaal mee bezig!!!!! Eerst nieuwe fabrieken (bij) bouwen en capaciteit vergroten met het geld van de leden en dan de fabrieken op halve kracht laten draaien en dan zeker straks weer fabrieken saneren wat weer ten koste gaat van de melkprijs. FC moet niet naar ons reageren maar in brussel lullen voor spullen dwz vertellen dat er geen probleem is. Lees: http://www.melkvee.nl/nieuws/9832/-leg-in-brussel-uit-dat-er-geen-probleem-is-
  Nu moeten we allemaal gaan minderen met subsidie geld om koeien af te voeren en krijgen we een overschot aan rundvlees wat aan de straatstenen niet te slijten is en we straks, net als bij de kalveren, geremd gaan worden om koeien naar de slacht te brengen. Komt er mogelijk een opkoopregeling voor stoppers, weer een berg subsidie geld weg wat bestemd is voor iedereen. Laat de markt zijn werk doen! Doe voor dat geld onderzoek naar waar we met z'n alle wat aan hebben en mee vooruit kunnen. Neem Belgie die nitraat meet op perceel basis en Duitsland waar dezelfde koe minder N en P produceerd als in NL. Er komen berichten dat niet de melkveehouders het probleem van nitraat veroorzaken maar, naast de riool overstorten, de akkerbouwers. En rara hoe komt dat?? Land met weinig os en veel kunstmest strooien, dan kan de N lekker uit spoelen! Vandaar dat ze van brussel geen ruimere gebruiksnormen voor gewassen gekregen hebben. Laat de gezins bedrijven onģemoeid en zet een rem op bedrijven met meer dan 200 mk zo blijft de weidegang ook toepasbaar. Fosfaat wat niet op de NL bodem komt niet meetellen voor plafond en we zijn een aardig eindje op de goede weg. De mega groeiers pech, risico van het ondernemers schap, wel aan hun eigen denken en niet aan de sector. Als je dan zo groot wil zijn ga dan naar een land waar ruimte is daar is NL te klein voor.

 • koeien10

  ik vindt dat de ledenraad daar niet alleen over gaat, pas najaarsvergadering geweest geen woord over gezegd fabriek is toch van de melkveehouders dus alle melk ophalen .juridisch volgens mij ook niet waterdicht om als de melk niet of maar beperkt op te halen. als we minder melk en mest willen moet dat via fosfaatrechten . moet toch mogelijk zijn om daar sneller beleid voor te maken dan nu het geval is.

 • mtspopken

  De bijl aan de wortel van de cooperatie. Ik vindt dat zo'n statuten wijziging niet zomaar even door de ledenraad gedrukt mag worden zonder de leden geraadpleegt te hebben. FC gaat nu op de NS lijken, bij het minste of geringste slecht weer zetten de chauffeurs de auto straks langs de kant en de boer draait zelf voor de schade op. Voor wat betreft de fosfaat discussie vindt ik dat fosfaat en derogatie niets met elkaar te maken hebben en fc zich daar niet mee bemoeien moet. FC moet zich verre van stront houden dus ook van vergisters.
  Trouwens misschien via een ledeninitiatief, digitaal handtekeningen verzamelen, om dit weer terug te draaien. Zou dat een optie kunnen zijn??

 • winden

  @maxxum waarom kun je met 200 koeien en meer niet weide?

 • Bennie Stevelink

  Hoe denken de voorgaande reageerders de derogatie te behouden?

 • Schraar

  Al voor het einde van de quotering had FC dit moeten regelen. Hoe kun je nou marktgericht werken als leden onbeperkt melk kunnen leveren terwijl je onvoldoende verwerkingscapaciteit hebt en het vervolgens aan de straatstenen niet kwijt kunt. De manier hoe het nu geregeld word klopt niets van, maar ik ben toch blij dat nu onder druk van de fosfaatproblematiek een eind wordt gemaakt aan het onbeperkt kunnen leveren van melk.
  Geen enkel bedrijf werkt zo, maar boeren kunnen blijkbaar alleen denken aan meer, meer, meer,... of er nu afzet voor is of niet.

 • Bennie Stevelink

  De overgrote meerderheid van de boeren heeft aangegeven de derogatie te willen behouden. Op de ledenvergadering werd door de leden tevens aangegeven dat ze van FC verwachten dat zij maatregelen neemt tot behoud van derogatie.

 • winden

  Klopt Bennie zo begreep ik het ook op de najaars bijeenkomst.

  Maar hoe het moet weet ik ook niet. Alhoewel ik wel veel zie in bemesten maar perceel met grondwater monitoring. Wij hebben een extensief bedrijf en al jaren gebruiken we niet alle N ruimte uit kunstmest. Maar wel zo maximaal mogelijk uit drijfmest in het verleden voornamelijk VDM maar over dat gedeelte mocht je maar 170 kg N rijden nu al een aantal jaar RDM. Zit er zelfs aan te denken om alleen nog maar vaste mest aan te voeren omdat het gewoon beter is voor de bodem. En met een gezonde bodem kun je af met minder N uit kunstmest. Moetten we wel deorgratie blijven houden want als je de bodem niet gezond kan houden is er steeds meer N uit kunstmest nodig om tog een beetje opbrengst te halen.
  250 kg N uit dierlijke mest 90 kg N uit kunstmest. En 15ton ds per ha. Leg mij maar uit wat we fout doen.

  @MAXXUM
  200 MK 200 dgn weidegang 22 uur p/dag ds opname 13 kg uit weidegras. 2.4 melkingen.

 • mtseshuis

  Prima Bennie, maar dan vraag je dat of dat in de melkgeldreglementen gewijzigd meot worden onder specifieke benaming, of, zoals nu gebeurt, wanneer elke scheet die RFC dwars zit gevolgen heeft voor de melkinname... Straks zijn de wegen weer eens slecht begaanbaar en is kostentechisch goedkoper om maar een weekje wat minder melk aan te voeren, dan is de opmerking: "in het melkgeldreglement is het mogelijk om niet alle melk af te nemen" en klaar is Klara! Uitertst foute boel!
  Dat je een (tijdelijke) regeling instelt in het bijzonder om de fosfaatproductie te verminderen kunnen de meesten zich vast wel in vinden, maar dat staat er JUIST NIET!!

 • Bennie Stevelink

  @Eshuis, volgens mij zijn de statuten zodanig gewijzigd dat de LEDENRAAD in uitzonderlijke situaties kan besluiten tot beperking van melklevering. Dus niet de directie of bestuur alleen. De ledenraad bestaat uit melkveehouders net als jij en ik. Daarom zie ik geen reden te vrezen voor oneigenlijk gebruik.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.