Rundveehouderij

Nieuws 6 reactieslaatste update:8 nov 2016

Bijna 500 aanmeldingen mestvergistingsproject

490 melkveehouders hebben zich bij coöperatie Jumpstart aangemeld, omdat ze geïnteresseerd zijn in een mestvergister.

Een maand geleden ging het project van start. Met 280 van de melkveehouders is na een eerste test contact geweest om verder te bespreken of een mestvergister op het eigen erf tot de mogelijkheden behoort. Inmiddels is voor 61 van hen een business case opgesteld en doorgesproken. Deze groep veehouders staat op het punt lid te worden van de coöperatie waarna het vergunningstraject wordt opgestart. Bij 41 van deze groep is de keuze gemaakt voor de vergistingsinstallatie van Biolectric.

RFC tevreden

RFC zegt tevreden te zijn met de belangstelling voor het project. De zuivelaar wil voor 2017 200 melkveehouders gecontracteerd hebben voor een mestvergister. Begin oktober maakte minister Kamp bekend €150 miljoen te hebben uitgetrokken voor een collectieve SDE-subsidie voor boerenmestvergisters. Coöperatie Jumpstart regelt de subsidie, financiering en faciliteert melkveehouders die hun mest willen vergistern op het eigen erf. De regeling geldt voor alle melkveehouders, ook voor niet-leden van RFC.

Laatste reacties

 • boerderij12

  bezint eer gij begint

 • mtseshuis

  Men ziet al weer gouden bergen... Bel Bram Prins of een van de vele andere voorbeelden mbt mestvergisten maar eens... Reken maar niet dat als het een beetje tegenvalt er iemand van Jumpstart, Rabo of RFC klaar staat om het verschil bij te passen. En wat na 10 jaar als de SDE subsidie eraf is?? Heb je mooie zooi beton en ijzer op je erf staan, wat maar blijft staan omdat afbreken ook weer veel geld kost... Nouja je hebt dan in ieder geval genoeg mestopslag...
  Kansloos..

 • alphons1

  oei oei de bodemvruchtbaarheid zal nog verder terug lopen. en bodemleve houdt juist nutrienten in de bodem vast. dus er komt weer meer uitspoeling

 • Marco22

  Gratis geld lalalalalllalallallla soepsidie hoi.

 • mtseshuis

  @Marco: Zo moet je het dan maar zien... tssss, hoe komen we ooit van dat subsidie vretende imago af? Ik zou eerder zeggen, europabreed alle landbouwsubsidies afschaffen en invoerheffingen verhogen van minder duurzaam en welzijnsvriendelijk geproduceerde artikelen

 • durkje52

  Ach denk even goed na voor je hier aan begint.
  Je moet meer dan 130 mk hebben. Dichte vloeren.
  Een extra mestsilo voor het digistaat. etc.
  Dat hebben ze niet bij de prijs meegeteld. Prijs vanaf 250000 euro puur installatie. Dat is de goedkoopste levert alleen eigen energie en warmte aan je bedrijf. Als je er extra aan wilt verdienen kom je bij de duurdere uit.
  Vanaf 600000 euro min 400 mk. Kun je aardgas leveren aan de burger of je melkfabriek. En dan in deze onzekere tijd met het huidige mestbeleid.
  Is dat een hele gok. Succes boeren met jullie beslissing.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.