Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Agrifirm: werk maken van voer met minder fosfor

Veevoerbedrijf Agrifirm roept collega-voerleveranciers op om meer werk te maken van voer met minder fosfor.

Hendrik Arends, sectormanager rundvee bij Agrifirm, ziet nog een belangrijke rol voor de voerindustrie weggelegd om via het voerspoor een belangrijke reductie van fosfaat te realiseren. Daarom roept hij de overige voerleveranciers in Nederland werk te maken van het op de kaart zetten en leveren van voer met een verlaagd fosforgehalte.

Agrifirm over fosfaatoverschot: 'Wij kunnen daarbij helpen, maar niet wij alleen'

Volgens Arends is het overschot in de melkveesector nu rond 8 miljoen kilo fosfaat. "Dat moet weg. En wij kunnen daarin bijdragen, maar niet alleen”, zo stelde hij.

De introductie van een kleiner assortiment met een hoog aandeel NP-voeders (verlaagd fosfor), heeft ertoe geleid dat in zeer korte tijd 62% van de afzet van rundveevoeders bij Agrifirm nu bestaat uit die NP-voeders. Het gaat hierbij om aanvullende productie voeders, exclusief de eiwitkernbrokken of eiwitmengsels, die gemiddeld 3,6 gram fosfor per kilo product bevatten, terwijl de gangbare aanvullende voeders tot nu toe rond 4,5 gram fosfor per kilo bevatten. "Begin 2015 was dat nog maar 7 % en begin 2016 was het aandeel 20 %. De 62 % nu laat zich omrekenen tot een reductie van 1 miljoen kilo fosfaat."

In zeer korte tijd is de afzet van rundveevoeders bij Agrifirm voor 62% komen te bestaan uit NP-voeders, voer met minder fosfor.

Agrifirm ziet mogelijkheden om melkveehouderij te helpen

Als andere leveranciers dezelfde actie doorvoeren, kan dat volgens Arends doorgroeien tot zo’n 3 miljoen kilo. "Daarmee is de melkveesector er nog niet, maar is er wel een belangrijke stap in de goede richting te zetten." Daarbij is ook de bijdrage van de veehouders zelf nodig. Zij moeten hun leveranciers, inclusief Agrifirm, vragen naar voer met verlaagd fosforgehalte.

Laatste reacties

 • daan1908

  Goedkoop verhaal , hadden ze allang kunnen doen , trouwens For Farmers is al veel verder .

 • oorspronkelijk

  slachtofferrol
  we worden geplaagd door samenlevingseisen
  we bieden deel oplossingen
  fosfaat kan een handvat zijn te krimpen
  voerspoor een ontkenning van Parijse akkoord
  inefficiënte voedsel productie moet alleen de behoefte voorzien
  produceren voor de markt betekent overschotten
  in prijspieken en krapte blijken er alternatieven voor melk als grondstof
  bijvoorbeeld kalvermelkpoeder 2008 leerde ons de alternatieven
  de bomen hebben al eeuwen niet tot de hemel gegroeid
  knijp in je arm en wordt wakker samenleven is veranderd

 • alphons1

  fosfor omlaag in het rantoen. dus fosfor gaat omlaag in onze melk. dus we zijn met de volksgezondheid aan het spelen. goed bezig allemaal

 • alco1

  Daar moet ik je gelijk ingeven alphons.
  Er zijn al bedrijven die pillen schieten.

 • J.W. de Kloet

  laag fosfor in voer ook minder in de mest dus minder opbrengsten van het land. en duurdere grondstoffen in de brok. wie is weer het haasje

 • koeien1000

  Als je gezonde koeien wil dan moet men fosfor in het voer blijven behouden en anders krijg je brosse botten is dat goed voor de gezondheid van de koeien. En dan komen ze met fosfor pillen laten we gewoon in het voer fosfor behouden het gaat om de gezondheid van de dieren.

 • farmerbn

  Dus duurder voer verkopen waar minder in zit. Slim. Daarna mest proberen te exporteren waar ook minder( NPK) in zit. Dom. Buitenlandse akkerbouwers willen dikke mest.

 • deB.


  Een groot gedrocht is het!!! De gevolgen zijn over aantal jaar wel te zien(eigenlijk nu al) Voor koe, grond, en veehouder! Gaat bergafwaarts kapot, in alle opzichten

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.