Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

€4,50 meer melkgeld voor leden FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft de garantieprijs voor gangbare melk voor december met €4,50 verhoogd naar €37,50 per 100 kilo melk.

De biologische garantieprijs stijgt ondertussen met slechts €1,75 naar €49,50 per 100 kilo.

De verhoging van de gangbare garantieprijs met €4,50 is slechts voor een klein deel direct uit de 'markt'. Vooral een correctie van €3,50 op eerder te laag ingeschatte melkprijzen van concurrenten tikt hard door. Nog nooit eerder in de geschiedenis van FrieslandCampina is er zo'n grote correctie geweest.

Bekijk het verloop van de voorschotmelkprijs van FrieslandCampina en andere zuivelbedrijven via Boerderij Op Maat.

Afnemende melkproductie

De positieve ontwikkeling van de melkprijzen is volgens de Amersfoortse zuivelreus het gevolg van de wereldwijd afnemende melkproductie bij een stabiele vraag. Het is de verwachting dat de noteringen voor bijna alle basisproducten nog licht door zullen stijgen.

De eiwitwaarde bedraagt in december €6,1214 per kilo, de vetwaarde €3,0607 en de lactosewaarde €0,6121 per kilo.

Over heel 2016 komt de garantieprijs uit op €28,38 euro. Dat is €2,30 onder de garantieprijs voor 2015 (€30,68). De totale melkprijs bedroeg toen €34,64 (garantieprijs + prestatietoeslag + weidegangtoeslag + toeslag bijzondere melkstromen + reservering ledenobligaties).

Biologische prijs iets onder niveau 2015

De stijging van de biologische garantieprijs is wel geheel conform de ontwikkeling van andere bedrijven in de sector en bevat geen correctie.

De eiwitwaarde bedraag €8,0803 per kilo, de vetwaarde €4,0402 en de lactosewaarde €0,8080.

Over heel 2016 bedraagt de biologische garantieprijs €47,67 per kilo. Dat is een dubbeltje lager dan die over 2015 (€47,77). De totale biologische melkprijs kwam toen uit op €51,80 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • vd m.

  Met welke verhoging zullen A Ware en Doc nu komen ...

 • familiebeldman1

  +3

 • alphons1

  ze hope misschien na alle fosfaat planne da boere rustig worde

 • zon

  Dit gaat nog veel wrijving geven,
  hogere melkprijzen en binnenkort moeten minderen in aantallen vee.

 • Zuperboer

  Friesland Campina betaalt gewoon marktconform uit. Dat dit iets te maken heeft met fosfaat is wensdenken. De markt gaat omhoog en dat kan straks rustig naar 0,50 Euro de liter doorgaan. Iedereen weet vanaf 02-07-2015 namiddag of avond hoeveel fosfaat hij/zij mag produceren vanaf 1 januari aanstaande daar is niks nieuws aan. Allemaal gewoon blijven doen dan wordt t na kerst gewoon oud en nieuw en kan een ieder vanaf volgend jaar serieus Inkomstenbelasting gaan betalen.. Rustaaagh.

 • H.Grotenhuis1

  Komende donderdag behandeling van de Fosfaatwet, daarbij is de datum van 2 juli 2015 heilig voor uitgifte fosfaatrechten m.i.v. 1-1-2018.
  Samen met de Melkveewet en de AMvB zal dat de toekomstige melkveestapel wel behoorlijk begrenzen.

  In dat debat zal het ook echter wel weer gaan over het mogelijk behoud van derogatie 2017, maar dat lijkt toch een gelopen race.

 • 344412

  Gewoon goed nieuws, prima, volgend jaar weer goed geld verdienen en minder werken, super toch.

 • PIETER123

  Dus Grotenhuis nu maar omschakelen naar bio dat je in 2019 mag leveren.Want bij dat scenario is de EU norm dan van toepassing.Volgend jaar gaan we weer ruimen net zo als met de MKZ.Gewoon 20 koeien zo naar rendac per bedrijf.Immers Brinkhorst ging zonder overleg met de sector in 2002 naar Brussel en kwam met dit fosfaat plafond weer thuis.Deze sector heeft jaren op slot gezeten door de quotering en de intensieve landbouw snoepte bijna alle fosfaat ruimte op door de jaren.
  Giga onrecht met zo'n Brinkhorst en nu van Dam die liever het"" kremlin van Joustra"" laat aan modderen.Dit kent zijn weerga niet
  .Deze melkprijs is geen garantie voor de volgende jaren.Immers in januari komt er al weer interventie melk op de markt.

 • mtseshuis

  ach, dit hebben we maar weer in de portemonnee, leuk voor moeders, kan ze cadeautjes kopen met Sinterklaas én Kerst!

 • Dubaern

  Als we volgend jaar de derogatie kunnen vergeten krijgen we net zoveel als de bio boeren, dus elk nadeel heeft zijn voordeel toch??

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.