Foto: ANP RundveeNieuws

‘Veestapel en melkproductie Rusland blijven dalen’

De Russische melkveestapel daalt volgend jaar met zo’n 3% tot 7,32 miljoen dieren. De melkproductie daalt naar schatting met 0,5%.

Dit verwacht het landbouwbureau in Rusland van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De daling van de veestapel en melkproductie is een gevolg van de onzekerheid over het overheidsbeleid, de staatsinvesteringen, dalende consumptie en lage investeringen in de veestapel, zo meldt nieuwssite Agrimoney.

De verwachting is dat de melkproductie daalt naar 30,2 miljoen ton. Dat is het laagste niveau sinds vele decennia.

Productie op grote melkveebedrijven stijgt

Een klein positief signaal voor de melkproductie is dat de productie op grote, industrieel geleide melkveebedrijven blijft stijgen. De melkgift per koe stijgt er door een efficiënte productie en goede zorg voor de dieren. Tegelijkertijd blijft ook op deze bedrijven de veestapel dalen. Hetzelfde is zichtbaar bij de vele kleine keuterboeren. Daarvan stoppen er steeds meer.

Het beperken van de zuivelimport sinds najaar 2014 heeft de eigen Russische productie geen stimulans gegeven, zoals eerst verwacht.

Zuivel van slechte kwaliteit

Er is wel minder concurrentie, maar de mede hierdoor sterk gestegen prijzen voor melk, kaas en andere zuivelproducten heeft veel consumenten afgeschrikt. Daar komt nog bij dat de laatste jaren heel veel zuivel van slechte kwaliteit bij op de markt is gekomen. Bijvoorbeeld doordat kaasproducenten massaal kaas zijn gaan maken met plantaardig vet, in plaats van melkvet.

De import van zuivel blijft naar verwachting beperkt in Rusland. Er zijn wel overeenkomsten afgesloten met onder andere Iran en India, om hen toegang te geven tot de Russische markt. Maar de dominante buitenlandse aanbieder blijft toch Wit-Rusland.

Beheer
WP Admin