Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

VS vreest miljardenschade van beschermde EU-zuivel

Erkenning van het Europese systeem met producten van beschermde oorsprong kan de Amerikaanse zuivel en melkveehouderij over 10 jaar tijd tot €53,5 miljard aan inkomstenderving kosten. Dit berekent instituut Informa Economics IEG op verzoek van de Amerikaanse zuivelindustrie.

De Amerikaanse zuivel verzet zich al jaren tegen de zogenoemde geografische indicaties (GI’s), waarmee authentieke Europese producten worden beschermd tegen namaak van elders. Heel bekende voorbeelden zijn Europese kazen, zoals feta, mozzarella en Parmezaanse kaas. Goudse en Edammer kazen zijn als generieke soorten uitgesloten van deze bescherming.

€4,7 miljard aan schade voor kaasmarkt

Informa Economics IEG gaat uit van een situatie met maximale schade voor de Amerikaanse zuivel. In die situatie kan de Amerikaanse kaasconsumptie met 21%, ofwel een miljard kilo terugvallen. Dat zou alleen al voor de kaasmarkt zo’n €4,7 miljard aan schade opleveren over 10 jaar tijd. Daarnaast zouden Amerikaanse melkveebedrijven gedurende zo’n periode van 10 jaar ongeveer 6 jaar onder break-even draaien. Veel kaasfabrieken zouden moeten sluiten en uiteindelijk kunnen er 175.000 plattelandsbanen mee op de tocht komen te staan.

Diverse Amerikaanse politici hebben al gereageerd op het rapport, waaronder republikeins voorman Paul Ryan. Zij zien in het rapport een bevestiging van hun vermoedens. In het Congres bestaat al veel verzet tegen de Europese GI’s. Hierdoor neemt de roept toe om in het TTIP-handelsoverleg met de EU een extra stevig standpunt in te nemen.

Beheer
WP Admin