Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Test kalvervolgsysteem begint volgend jaar

Het kalvervolgsysteem wordt vanaf begin volgend jaar getest in een kleine setting. Dit meldt Toon van Hoof van LTO-Nederland.

Begin dit jaar zijn de plannen voor het systeem gepresenteerd door Vee&Logistiek Nederland. Het systeem zal de kalveren volgen die naar de kalvermesterij gaan. Hierbij begint het volgen van het kalf bij het ophalen bij de melkveehouder. In het systeem wordt informatie over het kalf bijgehouden, zoals gezondheid, de achtergrond en de route die het kalf via de handel aflegt. De handelaar die het kalf ophaalt moet controleren of het oud genoeg is. Hij moet ook aangeven dat het kalf voldoende weegt en gezond is. Kalverhandelaren moeten een vakbekwaamheidsbewijs hebben en er komt een verplichte cursus voor de kalverhandelaren.

Gehele keten verbeteren

In het systeem wordt ook bijgehouden of handelaren vaak een te licht kalf aanleveren, of dat er melkveehouders zijn die vaak te lichte of ongezonde kalveren hebben. Op deze manier willen zowel de zuivelsector, de kalversector en de handel ervoor zorgen dat de gehele keten, van melkveehouderij tot kalverhouderij, kan verbeteren.

In het gepresenteerde plan zouden melkveehouders die te vaak magere of ongezonde kalveren aanleveren, worden bestraft. Nu het systeem bijna klaar is, wordt er eerst gekeken of de terugkoppeling vanuit het systeem naar de melkveehouder voldoende is om de voedingstoestand/gezondheid van de kalveren te verbeteren. Volgens van Hoof werkt het inzien van een score die lager is dan bij collega’s vaak ook bevorderend voor verbeteringen.

Beheer
WP Admin