Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

Rabo: fosfaat stuurt structuur melkveehouderij

Het aantal melkveehouders daalt de komende 4 jaar van 17.000 naar 12.000 met een gemiddelde melkproductie van 1,2 miljoen kilo melk per bedrijf.

Dit toekomstperspectief stelt Rabobank in de nieuwste Cijfers&Trends Melkveehouderij.

De bank verwacht in 2020 dat de melkproductie binnen het stelsel van fosfaatrechten kan groeien naar 14 miljard kilo melk. Bijna een derde van de melk wordt nu geproduceerd op 15% van de bedrijven; deze zijn groter dan 800.000 kilo melk.

Fosfaatrechten grootste dreiging

De grootste bedreigingen voor de melkveehouderij zijn de invoering van fosfaatrechten. Er is hierover lange tijd onduidelijkheid, de mestafzetkosten stijgen en bedrijven worden afhankelijker van toeslagrechten, schrijft de bank. Dit verhoogd de kostprijs voor bedrijven, terwijl de melkveehouderij al inflexibel is door een hoog aandeel van vaste kosten.

'De invoering van fosfaatrechten zal de groei beperken en de uitdagingen verleggen naar optimaliseren van de mineralenkringloop. Als gevolg van intrede fosfaatrechten zullen groeistappen weer wat kleiner worden, hierdoor zal hernieuwde focus op renovatie, beperkte groei en optimalisatie ontstaan ', aldus de Rabobank.

Financieringsintensiteit

De financieringsintensiteit per kilo melk is de afgelopen 10 jaar verdubbeld naar ruim €1,30 per liter melk. Door deze verhoging is de sector gevoeliger geworden voor renteschommelingen.

Laatste reacties

 • H.Grotenhuis1

  Merkwaardig, en ook jammer, dat vaste grondgebondenheid niet als 1-ste is benoemd voor de sturing van de bedrijfsstructuur in de melkveehouderij.

 • Attie

  Dan gaan er nog heel wat euro's over de fosfaat-balk

 • Schraar

  5000 bedrijven van de 17000 = 30% die de komende 4 jaar zou stoppen. Ik geloof er helemaal niets van! De meeste bedrijven die wilden stoppen hebben dat al gedaan toen het quotum nog geld waard was.
  Uiteraard zullen er nu ook stoppers zijn ivm geen opvolging, lage melkprijs en fosfaatwetgeving, maar niet meer dan een paar % per jaar.

 • AtzeB

  Derogatie?

 • schooteind1

  Beste H.Grotenhuis1.
  Ik snap wel dat grondgebondenheid niet zo nadrukkeolijk aan de orde komt. Want feitelijk is elk melkveebedrijf grondgebonden, en de rabobank snapt dat heel goed.

 • Peerke1

  En dan te bedenken, wat is de waarde van al die kilo s fosfaat om te exporteren. Goud geld te verdienen aan den afval.

 • alco1

  Grondgebonden kennen we nog uit de tijd van melkquotum aankoop.
  Echter huurde iedereen de grond erbij en het gewas terug verkocht.
  Het heeft bijna 20 jaar geduurd voordat men door had dat ze de grondgebondenheid net zo goed konden laten vervallen.
  En nu staan we weer voor zo'n drog maatregel.

 • zie hier lobby van Rabo voor fosfaatrechten
  -extra geld stoppers om hypotheek af te lossen
  - extra geld nodig bij blijvers dus financieren blijkbaar komt t in niemand op dat eerste kamer en tweede kamer wet nog naar prullen bak kunnen sturen

 • H.Grotenhuis1

  @ schooteind1
  Grondgebonden is in de beleving van velen: zelfvoorziening qua eigen ruwvoerwinning en dus tegelijkertijd grotendeels eigen mestplaatsing.
  Afhankelijk zijn van volledige aankoop ruwvoer en mestverwerking, soms over zeer grote afstanden, had door de sector vroegtijdig zelf sterk moeten worden ontmoedigd en daar had de financier ook een duidelijke visie over kunnen uitdragen. Maar beter laat dan nooit.

 • schooteind1

  Beste h.grotenhuis,
  Ik ken echt niemand die zijn ruwvoer van ver buiten de regio aankoopt. (behoudens een vrachtje luzerne of wat graszaadhooi) Dit wordt ook veel te duur. Dus daar hadden we geen amvb grondgebondenheid voor nodig gehad. Alleen het krachtvoer komt van buiten de regio. En of je nu "extensief"bent of "intensief" ,de krachtvoergift is bij elk bedrijf gem. zo'n 25 kg brok per 100 liter melk.
  Dus nogmaals; wat is het verschil??

 • kleine boer

  schooteind1 toch gek dat je vaak foto's voorbij ziet komen van opleggers die vol mais over de weg moeten dat gaan ze niet doen voor net over de dam..... Of mais laden in oplegger met kraan of via overlaad wagen in truck combi....

 • schooteind1

  Dat is echt peanuts. En ja inderdaad ,er gaat wel eens wat mais van het "intensieve" zuiden naar de zogenaamde grondgebonden extensieve boeren. Andersom (dus kuilvoer van het noorden naar het "intensieve" zuiden) gebeurd zo goed als nooit.
  Kortom laten we hier mee ophouden; extensief of intensief is echt een non-discussie!

 • alco1

  Het gesjor met mais krijg je ook door derogatie.
  Bijna alle boeren voeren mais/gras in de verhouding: 50-50 of 60-40.
  Dan moet er dus mais aangevoerd worden om aan de norm 80-20 te voldoen.
  En als dan de mais opbrengsten door weersomstandigheden tegen vallen in de buurt, wordt de afstand logischerwijs verder.

 • Attie

  schooteind1 Misschien ziet boekhouder verschil ??

 • H.Grotenhuis1

  @schooteind1
  Ik weet niet of jij wel eens van je eigen plaats komt maar er wordt over honderden kilometers enorm gesleept met ruwvoer en mest, is toch niet echt duurzaam en iets wat in de toekomst zal moeten ontmoedigd.

 • kleine boer

  schooteind weet niet dat die in plasic verpakte rollen of pakken op een vrachtwagen aanhanger dat daar ruwvoer inzit denk ik rij maar x op de snelweg en binnen half uur heb je er het gezien....

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.