Rundveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:6 okt 2016

Meer melk per koe, maar stabiele levensproductie

De melkproductie van de Nederlandse melkkoeien is toegenomen tot 8.662 kilo melk, een stijging van maar liefst 290 kilo melk per koe per lactatie in een jaar tijd.

Dat blijkt uit de jaarstatistieken van CRV in Arnhem. Wat betreft de levensproductie van de stamboekkoeien in het jaar van afvoer, is er een toename van 99 kilo melk te zien. Die komt in het boekjaar 2016, dat loopt van 1 september 2015 tot en met 31 augustus 2016, uit op 30.967 kilo melk. De kilo's vet en eiwit stijgen daarbij 10 kilo. De koeien hebben dan gemiddeld 3,5 keer gekalfd en hebben een gemiddelde tussenkalftijd van 413 dagen. Deze tussenkalftijd neemt jaar op jaar iets af. In 2013 was de tussenkalftijd nog 417 dagen. De koeien staan met 59 dagen ook steeds korter droog.

Individuele bedrijven met hoogste producties

In de jaarstatistieken worden ook de individuele bedrijven met de hoogste producties vermeld. Zuivelboerderij Harrie Wismans-van Fessem in Oosterhout is in 2016 het hoogst productieve bedrijf. De bedrijven zijn gerangschikt op economisch jaarresultaat. Wismans haalde met 75 koeien gemiddeld 12.970 kilo melk per koe, met 4,04 % vet en 3,51 % eiwit. Het levert een totaal van 524 kilo vet en 455 kilo eiwit en een EJR van €2.845 op.

Automatisch melksysteem

Het tweede melkveebedrijf is Bosscha in Bant. De derde plaats wordt ingenomen door het bedrijf van Jan Nieuwenhuizen in Zevenhoven. Opmerkelijk is dat alle drie de bedrijven werken met een automatisch melksysteem.

Eén reactie

  • koestal

    Hoe kan het nou ,dat er teveel melk is in Nederland ?

Of registreer je om te kunnen reageren.