Rundveehouderij

Nieuws 6699 x bekeken 1 reactie

'Probleemfabriek' Borculo draait volgens schema

De nieuwe zuivelfabriek van FrieslandCampina is ruim anderhalf jaar na de opening in mei 2015 nog steeds niet volledig in gebruik. Chauffeurs en anderen die geregeld bij de fabriek komen, spreken van aanhoudende problemen.

FrieslandCampina weerspreekt dit overigens en stelt dat alles volgens plan verloopt. De fabriek moet volgens plan in de tweede helft van 2017 volledig gereed zijn.

Over de fabriek worden allerlei verhalen verteld: van aanhoudende storingen, vrachtwagens die niet kunnen lossen vanwege constructiefouten, haperingen van apparatuur en software en vervanging van managers en werknemers met een spreekverbod.

Over de fabriek gaan er allerlei verhalen, zoals van aanhoudende storingen, vrachtwagens die niet kunnen lossen, vervanging van managers en van werknemers met een spreekverbod.

'Niets abnormaals aan de hand'

FrieslandCampina stelt dat er niets abnormaals aan de hand is en ook dat het niet bekend is met een spreekverbod. Er waren eerder dit jaar wel problemen met het lossen van vrachtwagens, maar eind april was dit verholpen. Nog niet de hele fabriek is in gebruik genomen. Ook moet melk op bepaalde momenten worden omgeleid naar andere fabrieken. Dat is bijvoorbeeld doordat bepaalde onderdelen nog niet voldoen aan gestelde normen. Het hoort echter bij de opstart van een dergelijke grote productielocatie, stelt de onderneming. De testen lopen nog tot in de eerste helft van 2017 en zullen in de loop van de tijd verminderen.

FrieslandCampina stelt dat er niets abnormaals aan de hand is en ook dat het niet bekend is met een spreekverbod.

Geen vervanging van projectteam

Van vervanging van een heel projectteam is geen sprake geweest, wordt gemeld. Er zijn 'geen noemenswaardige wisselingen geweest', aldus de reactie. Wel is de locatiedirecteur recentelijk iets anders gaan doen, maar dat heeft niets met het project te maken, stelt FrieslandCampina.

Niet helemaal voorzien in het project was een op- en overslag van melk. Dat heeft wel tot extra complexiteit geleid.

Melkaanvoer blijft lastig te plannen

De melkaanvoer blijft zeker ook de komende zes maanden nog lastig te plannen, stelt de onderneming. Onlangs lag de fabriek stil voor onderhoud. Inmiddels is de melkverwerking weer opgestart. De testfases 1 en 2 zijn afgerond. Fase 1 betrof de productie van magere melkconcentraat. Daarna kwam de productie van melkpoeder, begin 2016. De droger draait echter nog niet op volle kracht.

Dit kwartaal begint het maken van ingrediënten voor kindervoeding. Hierin zitten stappen die veel aandacht vereisen. Dit duurt tot in de eerste helft van 2017. In de tweede helft van dat jaar verwacht het bedrijf normaal te produceren. De totale verwerkingscapaciteit van deze fabriek zal uiteindelijk 750 miljoen kilo melk zijn.

Eén reactie

  • info36

    Ik zeg niets want ik heb een spreekverbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.