Om een kalf waarvan de moeder hittestress doormaakte een goede start te geven is het volgens ForFarmers cruciaal om deze kalveren direct na de geboorte 3 tot 4 liter biest te geven. - Foto: Ruud Ploeg RundveeNieuws

Pas geboren kalf nu kwetsbaar

Mengvoerfabrikant ForFarmers zegt dat veehouders extra aandacht moeten schenken aan de kalveren die nu worden geboren. Veel biest verstrekken is het devies.

Dit advies volgt op het feit dat in september de temperatuur geregeld boven 25 graden kwam. Hoogdrachtige koeien hebben dan te maken hittestress. Dan daalt de voeropname en dat heeft gevolgen voor het ongeboren kalf, de biestkwaliteit en de fitheid en weerstand van het kalf.

Meer kans op infecties

De kans op een infectie bij het pasgeboren kalf is dan groter en de groei in lager dan normaal. Om het kalf een goede start te bieden is het volgens ForFarmers cruciaal om deze kalveren direct na de geboorte 3 tot 4 liter biest te geven. Binnen 6 uur na de geboorte mogen ze nogmaals 2 liter biest drinken. In elk geval moet het kalf binnen 12 uur na de geboorte minimaal 6 liter biest gedronken hebben.

Beheer
WP Admin