Rundveehouderij

Nieuws

Nederland voor toelating transgene mais, maar laat mais niet toe

Nederland zal instemmen met de Europese toelating voor de teelt van drie genetisch gemodificeerde maisrassen (mais Bt11, mais1507 en mais Mon810).

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer. Tegelijk zal Nederland de teelt ervan in Nederland niet toelaten.

Nederland stemt in met Europese toelating, als uit de veiligheidsbeoordeling blijkt dat de risico's bij de teelt ervan praktisch zonder risico's is. Dat is volgens Dijksma met deze maisrassen het geval.

Toelating MON810 verlopen

Mais MON810 is al eerder toegelaten, maar de toelating was verlopen. Over de Europese toelating van de twee andere maissoorten hebben de lidstaten tot nu toe geen besluit kunnen nemen, omdat er geen gekwalificeerde meerderheid was.

Naast de besluitvorming voor de Europese toelating, hebben lidstaten voor hun eigen grondgebied sinds kort de mogelijkheid de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen tegen te houden. Nederland maakt gebruik van die mogelijkheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.