Rundveehouderij

Nieuws

Mooi naseizoen voor groenvoerdrogerij

De groenvoerdrogerijen hebben dit jaar een goed productiejaar, vertelt bedrijfsleider Luit Heikens van groenvoerdrogerij Oldambt.

Het seizoen begon dit voorjaar door een natte en koude start zo’n twee weken later dan anders. Met name de verwerking van luzerne liep achter. De laatste 8 tot 9 weken hebben echter heel veel goedgemaakt.

Het was in zowel Groningen als Friesland - waar de drogerij ook een vestiging heeft (Opeinde) - nog lang mooi, droog en zonnig weer. Die periode lijkt nu voorbij. Zeker voor luzerne is daarmee ook het droogseizoen zo goed als voorbij.

'Gras kan meer hebben'

Gras kan nog wel tot eind november worden gedroogd, aldus Heikens. “Gras kan meer hebben. Dat heeft een sterkere zode. Met luzerne is het meer opletten. Dat is een kwetsbaarder gewas.”

Het weer speelt vanzelf een grote rol. Als het erg nat wordt, of het gaat vriezen, dan willen veel boeren geen zware machines meer op het land, weten ze bij de drogerij. Boeren vrezen dan schade aan de grasmat.

Loondrogen

Gras laten drogen tot brok of structuurbalen is een goede optie, zeker voor melkveehouders die op hun mineralenuitstoot moeten letten, vertelt Heikens. “Je krijgt laat in het seizoen een kwalitatief goed product terug van je restgras, terwijl je geen aanvoer van buiten het bedrijf nodig hebt.”

De kosten voor loondrogen zijn bovendien gunstig, voert hij aan. Dankzij een gunstig energiecontract konden de droogkosten de laatste jaren stabiel blijven. Boeren die gedroogd product bijkopen, hebben dit jaar het voordeel van relatief gunstige prijzen. Dit komt doordat de prijs voor grasbrok en balen meebeweegt met de tarwe- en sojaprijs.

Behalve aan melkveehouders verkoopt de grasdrogerij ook veel product aan maneges.

Drogerijen VNG produceren kwart meer dan vorig jaar

De 5 drogerijen aangesloten bij brancheorganisatie VNG produceerden tot en met september 102.000 ton. Dat is ruim een kwart (23.000 ton) meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Of registreer je om te kunnen reageren.