Rundveehouderij

Nieuws 4856 x bekeken 14 reacties

Melkprijs voor boer harder gedaald dan winkelprijs

De melkprijs die consumenten in de winkel betalen is veel minder gedaald dan de melkprijs die boeren ontvangen. De melkprijsdaling voor boeren is in Nederland sterker dan in buurlanden.

Sinds de afschaffing van het melkquotum, op 1 april 2015, daalde de melkprijs af boerderij met 20%; de prijs van halfvolle melk in het Nederlandse winkelschap daalde met 7,4%. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daling winkelprijs melk komt vooral door acties grote supers

De daling van de winkelprijs sinds april vorig jaar is volgens het CBS vrijwel geheel toe te schrijven aan acties en aanbiedingen in enkele grote supermarktketens in de afgelopen maanden. De prijs die de verwerkers ontvangen, daalde volgens het CBS met 6% sinds april 2015.

CBS: melkprijsdaling voor boer komt door gestegen melkproductie

De daling van de melkprijs van boeren is volgens het CBS te wijten aan de verder gestegen melkproductie na het afschaffen van het melkquotum; die stijging begon al ruim voor die tijd. De melkprijs daalt sinds november 2013 toen de index piekte op 145,5, in juli 2016 staat de index op 82,1. Dat komt neer op een daling met bijna 44%.

Grote invloed buitenlandse handel op uitbetaalde melkprijs

Het CBS wijst erop dat melk niet alleen tot consumentenmelk wordt verwerkt, maar ook tot andere zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en melkpoeder. Bovendien wordt een groot deel van de zuivel geëxporteerd. Daardoor is ook de buitenlandse handel van grote invloed op de melkprijs die boeren ontvangen.

Melkprijs voor boer in Nederland sterkst gedaald: met 23%

Verder komt een deel van het verschil in prijsontwikkeling tot stand in het traject tussen boer, zuivelfabriek en supermarkt. De melk die uiteindelijk in de supermarkt terechtkomt, moet bewerkt, verpakt en getransporteerd worden.

In vrijwel alle EU-landen zijn de melkprijzen van boeren in het tweede kwartaal van 2016 lager dan een jaar eerder in die periode. Volgens het CBS namen in Nederland de prijzen het sterkst af: met 23%. In Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk was de daling minder sterk.

In vrijwel alle EU-landen zijn de melkprijzen van boeren in het tweede kwartaal van 2016 lager dan een jaar eerder in die periode. Volgens het CBS namen in Nederland de prijzen het sterkst af: met 23%.

Laatste reacties

 • deB.


  Gaat lekker, alle boeren naar de knoppen, kijk wat de jumbo eigenaren doen...niet normaal meer, allemaal van ons geld

 • 8911077012

  de grafiek doet bijna geloven dat melk prijs van af boerderij 0.75 cent is maar helaas 0.25 cent was realiteit

 • A1967

  RVO, NVWA, NMa, alle beleid is om voedsel voor consumenten zo goedkoop mogelijk te maken zodat er meer overblijft om overbodige prullaria te kopen en meer winst voor supermarkten te verkrijgen, eigendom van multinationals, en zie het werkt.

 • iptho1

  Mooi ge zegt A1967
  En wat te denken van niet geleverde melk en toch geld krijgen.
  En de melk die in de winter niet gehaald is en wel betaald.
  koekje uit eigen ...........en dan de hoge heren nog.
  moet toch betaald worden.

  OF MOET IK NOG EVEN DOOR GAAN mestverwerking enz

 • alco1

  Als melk 20 % zakt in prijs. Bv van 40 naar 32 cent.
  20 % is dus 8 cent.
  De markt verkrijgt de melk dus 8 cent goedkoper.
  Verwerking kost hetzelfde.
  Melk kost in de winkel normaal 80 cent, maar door de goedkopere inkoop 8 cent minder. Dus 72 cent.
  Hier gaat echter de prijs maar 10 % naar beneden.

 • agro1

  voed de wereld en verhonger.

 • .....

  De tijd komt dat we die inkopers van AH in Zaandam uit hun veilige kantoortje trekken en laten zien wie ze aan het uitknijpen zijn

 • WGeverink

  Gezien het feit dat water minder waard wordt als het door een koe gaat kan je er als ondernemer arbeids technisch en bedrijfs economisch niet om heen dat de koeien beter kunnen worden ingeruilt voor een flessen afvulmachine.

 • koestal

  Een fles Spa kost meer dan een fles melk,dus we moeten water gaan verkopen met een pakkende tekst er op.

 • John*

  de helft van koeien eruit en een tuinstoel aanschaffen, als dat iedereen doet blijft eraan het eind van het jaar meer over.. al die ijverigheid leidt tot overproductie wat handen vol geld kost maar wat niemand ziet omdat er geen factuur van komt.

  die laatste 5 liter melk kost misschien maar 10 cent aan krachtvoer per liter, maar van de opbrengstderving van 8 cent per liter over alle liters komt geen rekening. Waar veel bedrijven bezig om de productie af te stemmen op de vraag om zo de maximale marge te realiseren zijn wij alleen maar bezig met de laagste kostprijs en de markt te overvoeren.

 • Farmer4life2

  John begrijpt het!

 • kleine boer

  John zal wel niet de eerste zijn die dat gaat doen denk dat ie wacht tot zijn buurman dat eerst doet ....

 • alco1

  En zo is de praktijk kleine boer.

 • agro1

  geverink: ja, de vervuiler betaalt. voed de wereld en verhonger.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.